Късна радост: Идеално време за море през септември

Времето през септември у нас ще е идеално за почивка на морето. Това сочи прогнозата на синоптиците от НИМХ за следващия месец, през който започва есента.

Според първоначалните предвиждания средните месечни температури ще са над нормата. За равнините тя ще е между 18° и 21°, за високите полета ​- между 15° и 17°, а за планините ​- между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските – между 5 и 10 градуса.

Месечната сума на валежите в западните райони ще бъде около, а в източните -под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

В началото на месеца ще бъде по-топло от обичайното. В по-голямата част от страната ще се задържи слънчево, а над западните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Около средата на първото десетдневие от северозапад ще прониква хладен въздух, температурите ще се понижат, но ще останат над нормата. Валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в западната и централната част от страната, а в източните райони вероятността за валежи е по-малка. През последните дни от десетдневието ще преобладава слънчево време, не са изключени изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони и в следобедните часове.

Второто десетдневие от септември ще започне със сравнително спокойно време, температурите ще останат по-високи от обичайните за периода. Към 16-17 септември ще има по-значителни увеличения на облачността, отново вероятността за валежи е по-голяма в Западна България. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават, в източните райони ще останат над нормата, а в западните ще се доближат до обичайните за края на септември. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има в началото, около средата и през последните дни от периода.

На 22 септември в 16.31 часа пък ще настъпи есенното равноденствие и ще започне астрономическата есен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *