Къщата на Ванга в Рупите е под ключ, не се допускат миряни на пейките и в беседките

Къщата на Ванга в Рупите е под ключ, не се допускат миряни на пейките и в беседките

Затворена за посетители е къщата на пророчицата Ванга в Рупите. Постройката е под ключ от въвеждането на извънредното положение заради разпространението на коронавируса у нас. Целта на служителите на комплекса е да не се допуска струпване на хора на едно място. Затова решили да заключат къщата, където ясновидката години наред помагала на нуждаещите се.

Не е разрешено в момента и да се отдъхва в красивия парк около църквата „Света Петка” на пророчицата. Навсякъде са поставени сигнални ленти, има и табели, че е забранено да се сяда по пейките и в беседките. Не работят и залите край храма – затворени са залата за икони, залата за изложби и залата за венчавки и кръщенета.

„Отворена е единствено църквата. Всеки мирянин е добре дошъл, но трябва да спазва ограниченията. Хората влизат в храма само по един през централния вход и излизат през странична врата, въвели сме еднопосочно движение в светата обител. Посетителите могат да запалят свещ и на гроба на леля Ванга. Но няма как да разгледат нито къщата й, нито залите ни, не могат да си почиват и в парка”, сподели управителят на комплекса в Рупите – Серафим Иванов. Той изтъкна, че хората, които идват, спазват всички изисквания, не създават никакви проблеми на служителите с поведението си.

Истината е, че няма и толкова много посетители, липсват големите групи, няма ги автобусите с туристи. Само за живия огън на Великден имало двадесетина души, в другите дни идват само отделни посетители. Маршрутът за всички е ясно начертан – от паркинга се стига до входа на комплекса, след това се стига до църквата и гроба на Ванга, след което по обратния път напускат светата обител, информира Илинден прес.

„Дано скоро отмине това извънредно положение и възстановим обичайния си ритъм на работа. За да не разочароваме хората, които искат да разгледат и къщата на Ванга, и залите ни. Все повече хора идваха тук, за да се венчават и да кръщават децата си. Някои се прибират дори от чужбина, за да се врекат във вярност точно тук, но сега това е невъзможно”, каза още Серафим Иванов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *