Къщите за гости: Нашият бизнес е семеен, един човек е всичко – и управител, и чистач… нямаме заделени пари

Къщите за гости: Нашият бизнес е семеен, един човек е всичко – и управител, и чистач… нямаме заделени пари

„След епидемията ще има много фалити на собственици на къщи за гости и хотели. Ще има преразпределение на туризма в Сапарева баня”, заяви пред в. „Струма” председателят на Сдружението на собственици на къщи за гости в Сапарева баня Петър Чучуганов.

“Къщите за гости са семеен бизнес. Един човек е управител, чистач, рецепционист… всичко. Преди да се разпространи опасният вирус, къщите за гости в Сапарева баня се пълнеха, но основно през уикендите. Колко пари може да изкара едно семейство, за да задели настрана, за да може да се справи при създалата се в момента обстановка? Държавата обещава обезщетения на тези фирми, които са наели работници. За семейните фирми, каквито са къщите за гости, какво?!

В момента всички собственици на къщи за гости са безработни и не се знае кога ще заработят отново. Цели семейства остават без препитание. В моята къща за гости има пет стаи. С това осигурявах препитанието на семейството ми. Още 99 семейства в Сапарева баня са на този хал”, заяви П. Чучуганов, който е бивш председател на ОбС в града.

“Част от хотелите ще фалират, защото са строени с кредити. Банките ще притиснат хората и ще се наложи да ги затворят. След като отмине епидемията, ще има преразпределение в туризма в Сапарева баня. Къщите за гости може по-леко да излязат от кризата, въпреки че не очакваме изведнъж да се напълнят с туристи. Това ще става плавно, защото и клиентите ни няма да имат достатъчно средства и едва ли ще им е до почивки и развлечения”, допълни Чучуганов.

Къщите за гости и хотели никнат като гъби в курортния град. Само за една година броят им е скочил от 120 на 150. Общинските съветници продължават да раздават минерална вода за туристически обекти, някои от които са все още в проект.

Поради затварянето на туристическите обекти заради коронавируса общината отмени и „синята зона” за автомобили. Няма туристи и паркингите стоят празни, а трябва да се плащат заплати на персонала.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *