Кюстендилски художник реставрира скрит стенопис на век и половина

Кюстендилски художник реставрира скрит стенопис на век и половина

Кюстендилският художник и ръководител на школата „Новите Майстори“ – Евгени Серафимов, се зае с не леката задача да реставрира скрит стенопис, които е на около век и половина.

Уникалният шедьовър е открит в един от големите храмове в Кюстендил – „Свети Димитър“, в който в момента се извършват ремонтни дейности за празника на черквата – 26-и октомври. „Днес е един от най-специалните дни в моя живот! Беше ми поверена честта да върна времето назад за един истински шедьовър от времето на великите самоковски зографи! Иван Доспевски рисува този стенопис в края на по-миналия век.

Стенописът се намира в проскомодийната ниша на черквата „Св. Димитър““, разказва майсторът на четката от Кюстендил. По негови думи стенописът е на около 150 години, като през този период е бил скрит зад параван и платно, поемайки саждите на свещите от хилядите отминали литургии. При ремонтирането на черквата тази година е открит и е решено да бъде показан.

„Стенописът беше изцяло черен, телефонът показва все пак някаква форма, защото засилва контраста. Огромни благодарности на реставратор Бианка Ненова, която ми даде съвети и напътствия как да работя! След три седмици борба със саждите и дискретен ретуш съм благодарен за всичко“, разказва още Серафимов, който е изключително доволен от свършената работа.

Той не скрива, че когато му се обаждат вижда единствено чернилка, не предполагал какво се крие под нея и каква е датировката му. След три седмици почистване пред кюстендилеца се открива страхотна живопис. „Всъщност саждите са страхотен консервант и са го запазили. Възкресението отново възкръсна под саждите“, обясни още кюстендилския художник.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *