Кюстендил иска спешна помощ от държавата за рушаща се джамия

Общинската администрация в Кюстендил е поискала спешна помощ от държавата за джамията, която се руши от години наред и представлява опасност за десетките преминаващи хора през централната градска част. Храмът „Фатих Мехмед“, който е паметник на културата, строен 16 в., се нуждае от спешни укрепителни дейности, за което е необходимо от Министерство на културата да бъде изпратена комисия.

Укрепването трябва за започне незабавно, за да се избегнат инциденти, коментира и главният експерт по „Управление на кризи“ към общината Ивайло Чалъков.

Една от арките на храма, укрепена с дървена конструкция, преди десетилетия е поддала. Прогнилите укрепващи елементи вече не държат и може да рухнат. Това създава опасност за преминаващите пешеходци и за автомобилите по централния булевард „Цар Освободител“. Обковът на високото близо 39 метра минаре също е отпран, разрушен и силно компрометиран.

„Трябва спешно да вземат отношение. Да се надяваме, че от днес до утре трябва да пристигнат на място и да си избират как да го обезопасят – скеле ли ще се прави, ще се извикат ли конструктори-инженери, те вече си знаят“, коментира още Чалъков.

От своя страна пък кюстендилци са изключително притеснени да преминават през района, а главната улица „Цар Освободител“, където се намира джамията, е единственият начин за връзка до голяма част от институции, магазини и квартали. „При последната буря имаше малко паднали части, при следваща може и човек да убие, дано се вземат спешни мерки“, коментираха кюстендилци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *