Кюстендил чупи рекорди с 18,70 лв./кг агнешко, Благоевград – с най-евтината плешка

В навечерието на Великден агнешкото в Благоевград скочи с повече от 1 лв. над миналогодишните цени, а в Кюстендил – с повече от 5 лв., показва седмичната справка на Министерството на земеделието и храните, пише в. „Струма“ днес.

Докато миналата година средната цена на агнето в Югозапада беше 13,50 лв., този април агнешкият бут в големите вериги на Благоевград и Перник е 14,49 лв., а в малките магазини на Кюстендил стига до 18,70 лв. Най-евтини са целите агнета в големите вериги на Перник и София – цената им е 13,98.

За пръв път от много години Благоевград не само излиза от групата на най-скъпите градове, но е даден в министерската справка като града с най-евтина агнешка плешка – 13,89 лв., докато в Русе цената й стига до 16,99 лв., а в Кюстендил – цели 17,90 лв./кг.

Известна благоевградска кланица започва тази седмица приемане на поръчки чрез сайта й на цени 14,80 лв. за агнешко месо в тарелка, цяло или половин агне – 14.50 лв./кг, бут от 15.60 лв./кг и агнешки дроб от 8.60 лв./кг. Сериозно са поскъпнали агнешките черва, чиято цена е 6.10 лв./кг, както и агнешките главички, които миналата година бяха 2,50-3.00 лв., а сега вече са 4.10 лв./кг. Кланицата предлага бонус – безплатна доставка за поръчка над 20 лв.

Поскъпването на агнешкото всъщност започва още от дребните животновъди – на животинския пазар в Благоевград цената на килограм живо тегло вече не е 6.00 лв. като миналата година, а 6,50-7.00 лв.

Съгласно заповед на благоевградския кризисен щаб от края на миналата седмица стопаните на дребни преживни животни, които извършват клане във фермите си за предстоящите великденски празници, са длъжни да уведомяват 24 часа преди клането Областна дирекция по безопасност на храните. Разпореждането е да позвънят на д-р Калина Милушева от отдел „Контрол на храните” в ОДБХ – Благоевград, за да бъде осигурен официален ветеринарен лекар, който да извърши преглед на закланите агнета.

От днес служителите на дирекцията започват масирани проверки за продажбата на агнешко в региона и всяко животно без придружаващи го санитарни документи, включително и издаденото от ветеринария, ще бъде изземано и унищожавано.

Не е ясно как ще бъдат контролирани десетките дребни животновъди, които от седмица препълват различните сайтове с обяви за продажба на дребни животни – като например Джемиле от с. Краище, която предлага неограничено количество живи агнета по 6 лв./кг и трупно агнешко от 15 лв.

Очакванията на животновъдния бранш са за доста по-малко продадено месо този Великден – заради пандемията не работят хотелите и ресторантите, а традиционно те са били потребители на поне 30% от агнешкото на тези празници, притесняват се от бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *