Левче в хипермаркета за портокали, три лева на сергията

Политиката на промоции в големите магазини накара много хора да следят рекламните брошури с повече интерес от вечерните новини. И има защо. В периода на намалението цената на хранителните продукти пада с между 30 и 50 процента.

Рядко обаче една и съща стока е в промоция по едно и също време в различните хипермаркети. В момента например бърз преглед на брошурите в Пловдив показва, че килограм портокали върви в много широки граници. В „Кауфланд“ е с 33% отбив и се продава за 0,99 лв., в „Т-Маркет“ е 1,29 лева, а в „Метро“ точно този цитрус няма намаление в момента и се продава за 2,69 лева. На пазарите пък е минимум 3 лева.

Да вземем друга стока, която няма сезонен характер и се купува целогодишно от българите – картофите. В момента „Кауфланд“ продава мрежа от 5 килограма за 2,95 лева, или килото излиза 0,59 лева. „Т-Маркет“ обаче са точно с десет стотинки отдолу и кило картофи се купува за 0,49 лева. Точно толкова са и след намалението в „Лидл“.

На пазара обаче промоции няма и там мрежа от 5 кила се продава по 4,50 лева, или 0.90 лв. за кило. Търговският принцип „по-малка разфасовка излиза по-скъпо“ важи с пълна сила. Мрежичка от 3 килограма струва 3 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *