Лекарите и Касата подписаха: Клиничната пътека за коронавируса остава 1200 лева

Лекарите и Касата подписаха: Клиничната пътека за коронавируса остава 1200 лева

Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022.

В документа е записано, че отпада забраната за лечебните заведения за болнична помощ да сключват договори със Здравната каса за дейности по клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, по които не са работили до този момент. Анексът влиза в сила от 1 януари 2021 година.

Запазва се увеличението с 10% на цените на клиничните пътеки, прието през август т.г., съобщават от БЛС.

Запазват се и повишените цени на инфекциозните пътеки, както и цената от 1200 лв. на клинична пътека 104, една от пътеките, по която се лекува Covid-19.

Увеличението средно с 10% на цените на всички дейности в първичната извънболнична помощ от месец август т.г. се запазва и през 2021. Регламентира се поетапното въвеждане на електронното здравеопазване.

В документа е записано още, че се запазва увеличението от близо 10 на сто на цените на първичните и вторичните прегледи в специализираната извънболнична медицинска помощ, като всеки пациент ще има право на поне един контролен преглед, заплащан от Здравната каса след първия такъв при специалист.

НЗОК ще заплаща и роботизирано оперативно лечение на онкологични заболявания и в урологията, общата, детската и гръдната хирургия, е записано още в Анекса.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *