Лекарка от Перник спасява бездомни животни в Пловдив

Ветеринарна лекарка от Перник пътува през ден – два до Пловдив, за да спасява тежко болни бездомни животни в Немския кастрационен център. В замяна на това д-р Диана Красимирова Рангелова не иска абсолютно нищо, освен кучетата и котките без стопани, които е спасила, да намерят своя истински дом.

Младата докторка, която е родом от Перник, обичала животните още от дете, разказват колегите й от центъра в Пловдив. Тя мечтаела да има свой домашен любимец, но родителите й не били съгласни да й вземат кученце. Най-вероятно поради това завършила ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора. После започнала да работи в Немския кастрационен център от самото му откриване през пролетта на 2016г. „Адски е добра и много трудолюбива. През един регулярен наш работен ден д-р Красимирова може да извърши над 20 операции. Тя владее изключително успешната техника за кастрация през миниатюрен разрез, което съкращава времето на животните под упойка и след операцията те се възстановяват изключително бързо“, обясняват колегите й от Немския кастрационен център.

За първи път в Пловдив д-р Красимирова прави кастрации с пара лумбален достъп (Flank). „Предимствата на този метод е възможността да се наблюдава хирургическата рана от разстояние, което е изключително важно, когато се работи с бездомни или диви животни. Методът е щадящ за кърмещи котки и за такива с мастит“, обясняват още от центъра. Преди време д-р Красимирова е счупила ръката си и нейната липса в Немския кастрационен център се почувствала осезаемо.

Част от спасените от нея животни са котките: Шери, Дехидратин и Бедра, на която оперирала бедрената става. Друга котка – Пропофол, била намерена на улицата с гниещ крайник и се наложила ампутация. Котката Бяла била открита със счупена челюст и само благодарение на д-р Красимирова оцеляла. „Това са само няколко от многото успешно излекувани от нея животни“, са й благодарни и зоо доброволци от Пловдив. Те не смогват да изредят многото улични животни с тежки травми, които са оцелели благодарение на кадърната ветеринарна лекарка.

„Само преди ден-два д-р Красимирова за пореден път остана извън работно време, за да оперира по спешност изхвърлена на улицата котка с пиометра и спаси животното, на което сега му се търси дом“, обясняват още доброволци. „Тази жена е магьосник буквално. Тиха и скромна. Повече работи и по-малко говори. Възхитени сме от нея, защото тя е планинар, еко активист и веган, като безкрайно много обича животните“, казват още те.

Колегите и приятелите на бездомните животни честитят рождения ден на д-р Красимирова и й пожелават да е здрава, за да продължи да спасява животи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *