Лекарството срещу COVID-19 идва у нас по Великден

5000 опаковки от препарата хидроксихлорохин, който дава добри резултати в лечението на заразени с коронавируса, ще пристигнат у нас около Великден. Лекарството ще бъде предоставено само на болниците по заявка, съобщиха от фармацевтичния бранш.

Причината е, че медикаментът няма разрешително за употреба в България. Затова може да бъде отпускан само по условията на Наредба 10 на министъра на здравеопазването, според която лекарствените продукти без разрешително и регистрация в страната могат да бъдат предоставяни само на лечебни заведения за конкретни терапии.

На малко по-късен етап ще започне и производството на друг медикамент – хлорохин, за който също има сведения за много добър ефект при лечението на заразени с COVID-19. Причината за по-късния старт е, че в момента в световен мащаб няма достатъчни количества лекарствени субстанции.

И двата медикамента ще бъдат пуснати в аптеките, чак след като получат регистрация у нас.

Към момента България е подписала договори за доставка на хлорохин и хидроксихлорохин с Китай, Тайван и Индия. Все още не е ясно кога те ще пристигнат у нас заради масовите заявки от цяла Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *