Лекар: Яжте хляба така, за да не повишава захарта

Замразяването и препичането на фабрично приготвен бял хляб намалява гликемичния му индекс, способността за бързо повишаване на нивата на кръвната захар, според експерта от Националната здравна служба на Обединеното кралство д-р Каран Раджан, съобщава Daily Mail.

Гликемичният индекс (или GI) е термин, използван за описване на това колко бързо въглехидратите в различни храни повишават нивата на кръвната захар. Храните с нисък ГИ освобождават бавно глюкозата в кръвта. Това спомага за по-дълго усещане за ситост.

Според лекаря замразяването на белия хляб и последващото му нагряване (например препичането му в тостер) намалява гликемичния му индекс наполовина. Това е така, защото по време на такава обработка се произвежда повече нишесте, което не се усвоява напълно от тялото и действа като фибри – преработено от полезните чревни бактерии. Благодарение на това нишесте в състава, хлябът се усвоява по-бавно, което осигурява по-добро засищане след консумация и избягва скокове в кръвната захар.

„Това нишесте се получава в процес на промяна на структурата на нишестето под въздействието на топлина и след това охлаждане. При нагряване нишестето се желира, тоест става по-вискозно и лепкаво. След това, когато се охлади, част от желираното нишесте ретроградира, тоест се връща в първоначалното си състояние. Този процес води до образуването на по-стабилни кристални структури”, потвърждава експертът.

Той призовава да не се концентрираме върху гликемичния индекс на хляба, но съветва да се избира хляб с високо съдържание на фибри. „Замразеният, изпържен в масло бял хляб, макар и с по-нисък гликемичен индекс, не е здравословна храна. Вместо това изберете хляб с високо съдържание на фибри със семена, трици и ядки.“

Хлябовете с високо съдържание на фибри включват различни видове, като например:

  • Пълнозърнест – приготвен от брашно, получено от цели зърна, включително обвивките на зърната, които съдържат значителни количества фибри.
  • Ръжен – Ръженото брашно в състава му е с високо съдържание на фибри, така че ръженият хляб също е добър източник на фибри.
  • Хляб със семена – семена като ленено семе, чиа или слънчоглед се добавят към тестото, което увеличава съдържанието на фибри в хляба.
  • Многозърнест хляб – съдържа смес от различни зърна като пшеница, ръж, овес, ечемик и други, което също повишава съдържанието на фибри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *