Летен туристически сезон може въобще да няма

Летен туристически сезон може въобще да няма

Ще претърпи ли пълен провал летният сезон или ще бъде спасен след вдигането на мерките срещу разпространението на коронавируса?

„Не е достатъчно само ние да махнем мерките. Има притеснения как тези, които предлагат туристически услуги, ще могат да работят в карантинна среда. Математическият модел на БАН дава 3 варианта. Във втория и третия, когато става въпрос, че пикът ще бъде през август и ще продължи през септември, означава, че за летен сезон няма да може да се говори“, заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

В ефира на „България сутрин“ той посочи, че Институтът работи по схемата „14-а седмица“ – между 15 и 20 юни ще бъде седмицата, през която ще може да стартира летният сезон у нас.

„Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите- какъв филтър ще има за влизане в заведения, какво разделяне на пътеки ще има, по какъв начин ще става храненето….“, подчерта доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му туризмът е готов да работи в пълния си капацитет, но ще се нагоди в зависимост от ситуацията. Ключово е кога ще има ваксина срещу коронавируса, отбеляза Румен Драганов.

Той коментира и масовото пътуване към Южното Черноморие в дните около Великден. Стотици автомобили със софийска регистрация пристигнаха в част от курортите ни.

„Обикновено около Великден имаме около 280 000 пътувания. Какъв е броят на тези, които са нощували в места за настаняване, може да каже Министерството на туризма. За нас в момента няма туристически пътувания. Всички са предоставили документ, че отиват на работа, това изключва туризма. Имам информация, че около 5340 места за наставяне в България работят“, обясни доц. Драганов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *