Летният сезон в Турция стартира на 1 юни

Летният сезон в Турция стартира на 1 юни

Турция се надява да започне официално туристическия сезон от 1 юни. Това ще бъде възможно, след като случаите на COVID-19 в страната намаляха, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, предава „Ройтерс“. Южната ни съседка също пострада сериозно от отмяната на чуждестранни резервации.

В опит да намали разпространението на заразата и да спаси сезона президентът Реджеп Ердоган неотдавна наложи най-дългия локдаун от началото на пандемията. Приходите от туристическия бранш през 2020 г. спаднаха с 65%.

Министър Ерсой подчерта, че тази година ще очакват 30 млн. чужденци или два пъти повече от миналата, ако 17-дневният локдаун в страната успее да намали дневните COVID случаи до под 5000. Туристическите агенти, асоциации и хотели също предвиждат 2021 г. да бъде по-добра от 2020 г.

По традиция Турция очаква и тази година най-много туристи от Русия, Германия, Великобритания, България и Иран. По официални данни за 2020 г. 1.2 милиона са туристите от България като голяма част от тях са били на шопинг пътувания до Одрин и околностите.

Не липсват и такива, които са почивали в егейските курорти Бодрум, Мармарис и останалата традиционна дестинация Кушадасъ. Така България се нареди на второ място след Русия по брой посетители в Турция през миналата година.Тази година също се очаква засилен интерес към Турция. Туризмът представлява около 12 на сто от икономиката на южната ни съседка и е най-силно засегнатият от пандемията сектор през миналата година.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *