Лидерът на БСП в Благоевград иска конференция за избор на ново ръководство

Отчетно-изборната конференция на БСП – Благоевград да бъде проведена на 11 юли, ще предложи на предстоящия пленум в средата на следващата седмица общинският лидер на червените Любен Милев, който е и заместник-кмет по сигурността и спорта в областния център на Пиринско.

Конференцията трябваше да се проведе в събота, на 14 март, но предишния ден в страната бе въведено извънредно положение заради пандемията от коронавирус и тя бе отложена за неопределено време. Сега, въпреки че извънредната ситуация е удължена до 15 юли с всичките наложени препоръки в този период да се ограничат до максимум събиранията на едно място на много хора, благоевградските социалисти са твърдо решени да отметнат тази точка от програмата си преди следващия и най-важен избор в началото на септември – на лидер на БСП, пише в. „Струма“.

Благоевград всъщност е една от 164-те партийни организации в страната, които още не са провели конференциите си, а последният даден им от лидерката Корнелия Нинова срок е 12 август.

Сегашният председател и бивш полицейски шеф Любен Милев има най-много номинации от първичните партийни организации за лидерския пост. Има обаче и други номинирани – общинската съветничка Гергана Янчева, Асен Балабанов, Милан Богдански, д-р Владимир Пандев и още около 10 души. Много вероятно е да има серия отводи, защото Милев има силно лоби и мнозинство сред делегатите, а най-големият му актив е фактът, че кандидатът на БСП за кмет Румен Томов успя миналата есен да пребори бившия градоначалник от ГЕРБ Атанас Камбитов и колкото и да е несигурно в момента, че ще изкара пълен мандат, в крайна сметка Томов кметува вече 10 месеца.

Ако някой реши да се пребори с Милев за лидерския пост в БСП – Благоевград, то това ще е бившият общински съветник Милан Богдански, прогнозират редови социалисти. Не е тайна, че той е близък с опозиционното крило в партията, обединено около бившия областен лидер Юлиан Гошев и ексдепутата Емил Костадинов.

Ако датата 11 юли бъде приета от пленума за провеждане на общинската отчетно-изборна конференция, а социалистите не успеят да изберат свой лидер от първия път, балотажът трябва да се насрочи за 18 юли.

На конференцията левите в Благоевград ще правят номинации освен за общински и за национален лидер на БСП. Допреди обявяването на извънредното положение най-много гласове от проведените 136 събрания и конференции бе събрала сегашната лидерка Корнелия Нинова, а във врата й дишаше най-сериозният й конкурент, заместникът й Кирил Добрев. Трети бе лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, следван от депутата “вътрешен опозиционер” Красимир Янков, бившия кмет на Благоевград и бивш регионален министър Костадин Паскалев и др.

Според промени в устава на БСП новият партиен лидер ще се избира пряко, с гласуване от всички членове на партията. По последни данни от местните организации с право на глас за лидер ще бъдат около 84 000 членове на БСП, а за да бъде изборът легитимен, до урните трябва да отидат минимум 42 000 социалисти (50% + 1 от членската маса на партията).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *