Лични лекари в Благоевград: Още нямаме право да изписваме лекарства

Лични лекари в Благоевград: Още нямаме право да изписваме лекарства

Личните лекари в Благоевград все още нямат право да изписват безплатни лекарства на болните с коронавирус.

„Докато не получим документ, че има анекс в договора между БЛС и НЗОК, която е страна в него, а не началник на лекарите, ние не можем да издаваме безплатни лекарства”, заяви председателят на общопрактикуващите лекари в Пиринско и зам. председател на РК на БЛС – Благоевград д-р Дафина Тачова. Тя добави, че този въпрос трябва да бъде по-скоро уреден, тъй като болните с Ковид-19 непрекъснато се увеличават, предава „Струма“.

„Ежедневно имаме заразени пациенти. Издаваме направления за безплатно изследване с PCR тестове на хората с оплаквания. Всеки, който е с положителен резултат, се изолира и получава инструкции по телефона за лечението, което е симптоматично“, добави д-р Тачова.

„Все още нямаме право да изписваме безплатни лекарства, тъй като няма споразумение между БЛС и Здравната каса. Безплатните лекарства обаче са последният проблем на болните. Големият проблем сега е, че вече става труден приемът в болниците, които са препълнени. В момента сме в пика на четвъртата ковидна вълна и хората са силно притеснени за здравето си. След като се затвориха училищата, можем да се надяваме на „блага вест“ и броят на заразените да намалее”, каза общопрактикуващият лекар д-р Емил Цветков.

„Има запитвания от пациенти за безплатни лекарства, но за съжаление все още не можем да ги изписваме, тъй като няма постигнато споразумение между БЛС и НЗОК. Вместо да се създават Ковид центрове, което на практика се оказа трудно, още в самото начало трябваше да се даде възможност на личните лекари да изписват безплатни лекарства, защото пациентите са при нас. Като се усложнят, отиват в отделенията”, добави общопрактикуващият лекар д-р Антоанета Бойчева.

„Всеки ден има по двама-трима новозаразени. Аз съм песимист, че безплатните лекарства ще помогнат, тъй като хората, когато се разболеят, не мислят за това. Добре е като идея, важно е да има подкрепа за пациентите, но по-важното беше да има надеждна защита, каквато осигуряват ваксините. В България обаче всичко върви отзад напред. Докато в европейските държави имаше локдаун и масирано ваксиниране през лятото , ние изпуснахме момента за имунизация и сега се изправихме лице в лице с „Делта” варианта, който предизвиква тежките заболявания и високата смъртност. Затова никой не може да прогнозира докога ще бъде пикът на четвъртата вълна, тъй като ние „все още копаем дъното“ и „продължаваме да катерим върха”, заяви д-р Венцислав Даскалов. Той е категоричен, че голяма отговорност за ситуацията имат и онези лекари, които говореха, че това е сезонен грип, и с противоречивите си твърдения, в които имаше и политически контекст, объркаха хората. Според д-р Даскалов за подобни твърдения, които не почиват на медицински доказателства и граничат с престъпления, трябва да се отнемат лекарски дипломи.

Вчера и от БЛС официално опровергаха появилата се на сайта на Министерството на здравеопазването информация, че пациентите с Covid-19 могат да получат безплатни лекарства от личните си лекарите.

„Изписването на безплатни лекарства за лечение на Covid-19 може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НС на НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност. Дотогава общопрактикуващите лекари нямат право да предписват безплатни медикаменти за лечение на пациенти с Covid-19, както твърди МЗ. Обръщаме се към всички пациенти: Моля, не се струпвайте пред кабинетите на личните си лекари! Те нямат възможност да ви предпишат безплатна терапия за лечение на Covid-19!“, заявиха от УС на БЛС.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *