Лоша новина за всички шофьори! Слагат ПОС-терминали в патрулките за глобите

В Държавната хазна за последните три години и половина липсват повече от 109 милиона лева, които трябваше да постъпят от шофьорски глоби. Това са влезли в сила наказателни постановления, фишове и електронни фишове, съобщи вътрешният министър Младен Маринов в отговор на въпрос от депутатката от „Воля“ Боряна Георгиева, предава „Труд“.

Според Маринов, от 2016 г. насам компютърната система с наказателната дейност на „Пътна полиция“ е свързана с Информационна система „Събиране“ на Националната агенция по приходите (НАП). Оттогава всички глоби, които не са платени в дадения по закона срок, се изпращат автоматично за принудително изпълнение в приходната агенция.

Средно годишно сумата е към 25-26 млн. лв. и се отнася за около 320 000 наказателни постановления, фишове и електронни фишове на КАТ.

Колко от тези пари обаче са били събрани принудително от НАП, в МВР не знаят, затова министърът на вътрешните работи съветва депутатката да пита финансовия министър Владислав Горанов, отговорен за НАП.

Същата депутатка е попитала и кога в патрулките на КАТ ще има ПОС-терминали за плащане на глобите. Младен Маринов й отговори, че това ще стане скоро, защото от декември м. г. МВР има сключен договор за това и предстои неговото изпълнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *