Лоша новина! Сериозна повреда на рентгена в МБАЛ – Разлог

От края на миналата седмица заради не работещи части на изключително важната апаратура пациенти от Разлог, Банско , Белица и Якоруда при нужда са изпращани за рентгенови изследвания в съседни общини – Благоевград, Гоце Делчев и дори в София.

Директорът на болницата д-р Божидар Велев обясни, че незабавно се е свързал с фирмата с която има договор за поддръжка. Търсят се съответните части за смяна, но няма категоричен срок кога точно могат да бъдат сменени и рентгенът в болницата в Разлог да заработи отново, информира БНР.

Апаратът е закупен през 2010-та година в рамките на съвместен проект между Японското правителство и общините Разлог, Белица, Якоруда и Банско – дарение по Програма за отпускане на безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище на правителството на Япония.

Приносът на Японското правителство за реализиране на проекта е в максимален размер от 74 500 евро.

Всеки от партньорите – представители на общините, чийто жители ползват здравните услуги в МБАЛ – Разлог тогава предоставя средства за закупуването на нова рентгенова апаратура, която да осигури на населението и туристите от четирите общини качествена и точна диагностика на различни заболявания.

Д-р Велев съобщи сериозните си притеснения, че при евентуален инцидент – ПТП или др. пациентът трябва да бъде превозван на минимум 50 км, колкото е отстоянието до най-близкото здравно заведение в региона.

Той е категоричен, че болницата се ползва от голяма финансова помощ от община Разлог, но на този етап се полагат усилия да бъде ремонтиран рентгена и възможно най-бързо да възстанови нормалната работа на отделението. Заради не работещата апаратура сега има затруднения и при прием на пациенти, което също е немалък проблем.

От фирмата, с която има договор за поддръжка, засега не съобщават краен срок в който необходимите части ще бъдат намерени и отремонтирана медицинската апаратура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *