Любчо Георгиевски: Издадени са 70 книги, в които пише, че населението на Македония е българско

Любчо Георгиевски: Издадени са 70 книги, в които пише, че населението на Македония е българско

„През 2014 г. по времето на правителството на ВМРО-ДПМНЕ премиерът Никола Груевски с пари от македонския бюджет, Министерството на културата на Република Македония публикува поредица PRO MAKEDONIJA, в която в поне 70 книги пише, че населението на Македония е българско. Автори са войводи, комити, Илинденци, чужденци.“

Това написа във фейсбук бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. Той направи това по повод последните вълнения сред политици и историци в Северна Македония за съществуването на македонска нация и език.

Паралелно с това, Архивът на Македония по времето на ВМРО-ДПМНЕ, докато директор е Зоран Тодоровски, издава още най-малките 50 книги, където също пише, че населението на Македония е българско, допълва експремиерът. Тези книги са били на македонски и чужди автори, непубликувани дотогава, без редакции и корекции. Издаването им тогава е трябвало „да бъде грандиозно представено, но завърши анонимно“. Били са отпечатани само 200 бройки и „проектът е задушен“, допълва Георгиевски. Дори обяви, че препоръчва на сегашното правителство да публикува второ издание и изпраща един безплатен пакет подаръци за всички лидери на сегашното ВМРО-ДПМНЕ, за да видят какво пишат войводите и комитите.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *