Магистрала „Европа“ ще бъде готова през есента

Магистрала „Европа“ ще бъде готова през есента

Премиерът Бойко Борисов инспектира магистрала „Европа“. Заедно с него са вицепремиера Томислав Дончев и зам.-министърa на регионалното развитие Николай Нанков.

Борисов разговаря с работниците като се поинтересува дали им се плаща редовно. От своя страна Нанков отбеляза, че голяма част от ремонтирания участък вече е на асфалт. Борисов отвърна „щом видиш чакъла, вече може да се усмихнеш“.

Нанков коментира, че срока за довършването на магистралата е през 2021 г., но по думите му ще бъде готова през есента. Премиерът го допълни, че който иска да ходи в Белград за нова година ще може спокойно да пътува. „Дай боже до Нова година, всичко да е минало, всеки да ходи където иска“, пожела си премиерът.

Борисов и Дончев се заговориха за вчерашния Европейски съвет, на което стана ясно, че за България се предвижда грант 173 млн. лв. за малките фирми. „Това, което се стремим в момента да е изцяло по електреонен път да бъде всичко. Голяма част от микрофирмите нямат електронен подпис. Ще бъде максимално достъпна с фокус върху най-малките и уязвимите. Това е необходимата бърза подкрепа между 3-10 хил.лв. Надявам се да стигнат до над 20 000 предприятия. Ние с подобни суми на големите не може да помогнем, фокусът е върху малките“, заяви Дончев.

От разговора им стана ясно, че ще поискаме от ЕК да ни разреши да харчим по-рано парите от следващия програмен период. „200-300 млн. лв. за инвестиция в социални и икономически мерки. Парите, които имаме право да харчим от 2021г. да започнем да ги харчим половин година по-рано, за да може да инвестираме“, заяви Дончев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *