Мангушев: Над 8 години община Благоевград е фактурирала задължения на името на починалите ми хора

Мангушев: Над 8 години община Благоевград е фактурирала задължения на името на починалите ми хора

Години наред община Благоевград е пускала фактури на името на починали хора, съобщиха техни близки. Серафим Мангушев и Василка Мангушева като еднолични търговци са били таксувани, нещо повече, с тях чиновниците от кметството дори са се договаряли и след смъртта им, единият в продължение на 8,5 години, другият – над 5 г.

Парадокса разкрива пред в. „Струма“ синът им Емил Мангушев, който стопанисва един от търговските обекти на ул. „Даме Груев“, получили миналия ноември предупреждения от общината, че се прекратяват договорните им отношения.

„Това е вторият парадокс, защото ние не сме в договорни отношения с общината. Те бяха прекратени самоволно и без предупреждение от кметството в края на 2016 г.“, отбеляза Е. Мангушев.

Както „Струма” писа, миналата есен той и останалите собственици на търговски обекти край р. Бистрица срещу селскостопанския пазар получиха предупреждение да ги съборят сами, ако не искат това да стане за тяхна сметка по разпореждане на общината.

„Сигнализирахме прокуратурата и очакваме тя всеки момент да се произнесе“, обясни Мангушев от името на част от търговците в района и допълни: „Мотивът ни е, че представените ни от общината документи са с невярно съдържание. След едностранното прекратяване на договорите ни започнахме да получаваме фактури от общината, на които пише, че ни таксуват за „поставяне на преместваем обект“, а тези обекти са там близо 30 години, при това с договори за наем и с разрешения за строеж и одобрени проекти. И изведнъж преди 5 г. ни фактурират като преместваеми обекти! В Закона за задълженията по договорите е вписано, че са нищожни договори, които имат невъзможен предмет, каквито са на практика нашите. А „върхът“ на всичко е продължилото с години таксуване на покойници! Странно е как през 2016 г. общината се е договорила с тези хора – няма човек, няма фирма, но документ по ДДС от общината има! Говори се за законност, но по кои закони ни третират нас, никой нито ни казва, нито ни посочва“, гневи се Мангушев.

През 2020 г. той и колежката му от съседен обект Елена Василева на среща с тогавашния кмет Румен Томов обяснили на него и на юристи от правния отдел продължаващата с години гавра с покойници и че е крайно време тя да бъде прекратена, но не последвало нищо. Така фактури на името на покойните му родители продължили да идват до ноември 2021 г., когато всички собственици на обекти в зоната получили предупредителните писма от общината за прекратяване на взаимоотношенията.

„Интересът към терена, върху който развиваме бизнеса си от години, е много голям, затова искат да блъснат обектите ни“, заключи Елена Василева.

Припомняме, че още по време на управлението на екскмета Р. Томов се дискутираха идеи за ново проектиране на района на зеленчуковия пазар с изграждане на парк и паркинг на отсрещната страна на реката, където са въпросните търговски обекти. В края на 2021 г. по искане на новия кмет Илко Стоянов правителството отпусна половин милион за разширяване и покриване на открития пазар. Градоначалникът тогава обясни, че като начало ще се започне с проектиране на цялото пространство, в което е заложено изграждане на покрит паркинг и облагородяване на терена на отсрещната страна на реката, където се планира да се направи и градинка с обществена тоалетна.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.