Маргаритов: Основните потребителски оплаквания са от онлайн поръчки

Маргаритов: Основните потребителски оплаквания са от онлайн поръчки

Наблюдава се най-вече увеличаване на активността на обажданията на телефона на потребителя. Има пренасочени обаждания и от телефон 112. Основните оплаквания са свързани с поръчки по интернет на стоки от първа необходимост, които са дефицитни. Това заяви пред Нова телевизия председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

„Може би това е най-критичната точка, по която трябва да се работи. В социалните мрежи е доста лесно някой да си направи профил, който след няколко дни да изтрие. Да събере поръчки за кратко време и след това или да достави нещо съвсем различно, или изобщо да не достави стока“, обясни той.

Маргаритов призова потребителите, ако решат да купуват такива стоки от интернет, да е от сайтове, които имат надеждна информация и пряка връзка с търговеца.

Контролът е затегнат изключително много. Ние, РЗИ и НАП имаме съвместни екипи, до момента са извършени над 300 проверки в цялата страна и на търговски обекти, и на аптеки. Имахме случаи, в които или не е обявена коректна цена, или изобщо не е обявена такава. Следим и онлайн пространството. Имаме няколко случая на продажба на лекарства по интернет, сезирали сме комисията по лекарства“, обясни той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.