Марияна Николова: Разчитаме на повече туристи през август

„Моите цели са заявени от първия ден, а именно да работя в подкрепа на бизнеса, в диалог и търсене на конкретни решения. Една от новите мерки – в НС ще бъде внесено предложение за 9% ДДС за туроператорите и случайните превози“. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на туризма Марияна Николова.

Предвидени са 55 млн. лв. в помощ за чартърните полети с цел туризъм.

Ще има грантове за туристическия бранш, в момента 38 000 души се възползват от ваучерната система в подкрепа на туризма, обсъжда се възможност мярката да бъде разширена с държавния бюджет за следващата година. Разчитаме през август да имаме повече почиващи, добави министър Николова.

Тя каза още, че ще разговаря с посланици на редица държави, с акцент на туристите от Русия и Великобритания.

Трябва да говорим за България като дестинация за целогодишен туризъм, призова Николова.

„Туристическата индустрия и авиацията са двата най-силно засегнати сектора от COVID-19“, каза д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм. Тя обясни, че и двете индустрии имат мултиплициращ ефект за националната икономика. Свързаните със сектор туризъм отрасли са били засегнати в голяма или в пълна степен.

На среща с новия министър на туризма Марияна Николова са поставени четири непосредствено важни въпроса, свързани със субсидирането на чартърните полети, отварянето на определени нови пазари.

„Важно е правителството като управляващи да дадат знак за една мярка, която конкурентни дестинации прилагат, а именно – в случай на COVID-19, разходите за карантината на туристите, които са се оказали в тази трудна ситуация, ще бъдат поети от държавата. Гърция е един от най-добрите примери в това отношение.“

На четвърто място са мерките в подкрепа на бизнеса. Решенията, анонсирани вчера, отговарят на четирите проблема от първа спешност, смята Карастоянова. Тя подчерта, че Националният борд по туризъм оценява ролята и приноса на Валери Симеонов в постигането на тези решения.

„Всичко, което е направено преди COVID-19, вече не е актуално. България има нужда от много свеж вид енергия, присъствие, интелигентна заявка за това, което предлагаме“, каза Карастоянова. Тя заяви, че ще подкрепят всяка стъпка на новия министър по отношение на дългосрочното развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *