Матурата отваря път за 300 професии

Матурата отваря път за 300 професии

Матурата отваря път за около 300 професии, по които можем да вземем диплома от университет. Това показва проверка на в. „Телеграф“ на специалностите, в които държавният зрелостен изпит заменя входния тест у нас. Сред тях са право, психология, инженерни професии, финанси, счетоводство, археология, теология, всички филологии и педагогически програми. С матурата по професия, която включва теория и практика, пък се кандидатства за балет, поп и джаз.

Още в началото на годината от Софийския университет съобщиха, че ще признават оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. СУ провежда кандидатстудентски изпити по биология и химия за медицина и фармация, по математика I и по математика II за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет, както и по физика за специалностите във Физическия факултет.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления, с оценката по БЕЛ се кандидатства за над 20 специалности. Освен СУ такива са ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, ПУ „Паисий Хилендарски“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският “Епископ Константин Преславски“ и Югозападният „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Между 32 специалности могат да избират кандидат-студентите в Техническия университет – София. За инженерен дизайн задължително се полагат изпити по рисуване и композиция. Това е единствената специалност, за която не може да се кандидатства с оценка от матура”, обясниха от университета. Балообразуващите оценки за стопанско управление са тези от дипломата по математика и география и една оценка от матура или положен кандидатстудентски изпит по математика. За приложна математика и информатика и компютърно и софтуерно инженерство пък се кандидатства с положен кандидатстудентски изпит по математика или с оценка от матура по математика или физика. За всички останали специалности може да се кандидатства с оценка от ДЗИ или положен кандидатстудентски изпит по математика.

За всички специалности с изключение на стопанско управление другите балообразуващи оценки са бележките от дипломата по математика и оценката от дипломата по един от следните предмети: физика, информатика или информационни технологии.За чуждоезиковите специалности се прилагат горепосочените правила за кандидатстване, но освен това се полага кандидатстудентски изпит по съответния език, който трябва да е успешно издържан или се признава сертификат или диплома за ниво на владеене на езика. Във Варненския свободен университет добри оценки от матура по физика и астрономия или химия важат при психология, пожарна и аварийна безопасност и защита на населението, противодействие на престъпността. От решенията на вузовете става ясно, че дори в Академията на МВР в някои от специалностите може да се влезе с ДЗИ.

Средният успех от него е определящ за младежите, които ще следват задочно за бакалаври пожарна и аварийна безопасност, противодействие на престъпността и публична администрация. Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матури по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности. В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с ДЗИ или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности като поп и джаз в Инструментален факултет, балетно изкуство във Вокален факултет. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от ДЗИ по професия.

С резултатите от ДЗИ няма да може да се кандидатства само в 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военна академия „Георги С. Раковски“, както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *