Матурата отваря път за 300 професии

Матурата отваря път за около 300 професии, по които можем да вземем диплома от университет. Това показва проверка на в. „Телеграф“ на специалностите, в които държавният зрелостен изпит заменя входния тест у нас. Сред тях са право, психология, инженерни професии, финанси, счетоводство, археология, теология, всички филологии и педагогически програми. С матурата по професия, която включва теория и практика, пък се кандидатства за балет, поп и джаз.

Още в началото на годината от Софийския университет съобщиха, че ще признават оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. СУ провежда кандидатстудентски изпити по биология и химия за медицина и фармация, по математика I и по математика II за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет, както и по физика за специалностите във Физическия факултет.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления, с оценката по БЕЛ се кандидатства за над 20 специалности. Освен СУ такива са ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, ПУ „Паисий Хилендарски“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският “Епископ Константин Преславски“ и Югозападният „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Между 32 специалности могат да избират кандидат-студентите в Техническия университет – София. За инженерен дизайн задължително се полагат изпити по рисуване и композиция. Това е единствената специалност, за която не може да се кандидатства с оценка от матура”, обясниха от университета. Балообразуващите оценки за стопанско управление са тези от дипломата по математика и география и една оценка от матура или положен кандидатстудентски изпит по математика. За приложна математика и информатика и компютърно и софтуерно инженерство пък се кандидатства с положен кандидатстудентски изпит по математика или с оценка от матура по математика или физика. За всички останали специалности може да се кандидатства с оценка от ДЗИ или положен кандидатстудентски изпит по математика.

За всички специалности с изключение на стопанско управление другите балообразуващи оценки са бележките от дипломата по математика и оценката от дипломата по един от следните предмети: физика, информатика или информационни технологии.За чуждоезиковите специалности се прилагат горепосочените правила за кандидатстване, но освен това се полага кандидатстудентски изпит по съответния език, който трябва да е успешно издържан или се признава сертификат или диплома за ниво на владеене на езика. Във Варненския свободен университет добри оценки от матура по физика и астрономия или химия важат при психология, пожарна и аварийна безопасност и защита на населението, противодействие на престъпността. От решенията на вузовете става ясно, че дори в Академията на МВР в някои от специалностите може да се влезе с ДЗИ.

Средният успех от него е определящ за младежите, които ще следват задочно за бакалаври пожарна и аварийна безопасност, противодействие на престъпността и публична администрация. Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матури по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности. В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с ДЗИ или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности като поп и джаз в Инструментален факултет, балетно изкуство във Вокален факултет. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от ДЗИ по професия.

С резултатите от ДЗИ няма да може да се кандидатства само в 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военна академия „Георги С. Раковски“, както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *