Матю Нимиц: Езикът на Северна Македония е световно признат

Матю Нимиц: Езикът на Северна Македония е световно признат

Уникалността на македонския език е общопризната и потвърдена в ООН, казва бившият посредник в спора за името между Скопие и Атина Матю Нимиц. В интервю пред скопския телевизионен „Канал 5“ той коментира отношенията между РСМ и България и заяви, че идентичността и езикът не са били част от Преспанския договор, а сега са поставени на масата от България. По думите на Нимиц, проблемът за гръцката страна не е бил в идентичността, а в името на езика и това, според него, е съвсем различно, предаде агенция „Фокус“.

„Тези въпроси са унитарни, имаше ситуации, които бяха сходни, но и не толкова сходни. Знаете, че Преспанският договор се отнася до езика, той не използва думата идентичност, защото не е юридическа дума. Македонският език е приет отдавна и хората по целия свят знаят, че македонският език съществува. Спорът с Гърция изобщо не беше за езика, а за името на езика. С други думи, гръцката страна нямаше проблем, че имате хубав език, собствен език. Но проблемът им беше, че ако се нарича македонски, може да създаде впечатлението, че има връзка с древните македонци. Спорът с България е различен по отношение на произхода на езиците. Аз не съм експерт по това, това не беше въпрос в Преспанския договор, но това е въпрос, който те искат да обсъдят, така че е въпрос на дискусия“, каза Нимиц.

Запитан дали може да се преговаря за нечия идентичност, която е вътрешно чувство за принадлежност, Нимиц беше категоричен, че не може да се преговаря за идентичност. „Не, не можеш. Между Гърция и Северна Македония имаше вътрешни чувства и все още има. Хората в Северна Македония са емоционални по този въпрос, а хората в гръцкия регион Македония също все още са емоционални. Не се водите от емоции, но, можете да постигнете договор за това как преговаряте по въпроса, как го артикулирате, със зачитане на различните мнения за чувствителните исторически и емоционални въпроси“, заяви американският дипломат.

Посланик Нимиц смята, че не е необходимо посредничество за разрешаване на споровете между София и Скопие, а че двете страни трябва сами да разрешат въпроса, както и това, дали им трябва медиатор. „Една медитация в живота е достатъчна. Също така, посредничеството или намирането на решение с България не трябва да трае 20 години, не трябва да трае дори 20 месеца, според мен. Но двете страни трябва да решат сами. Дали се нуждаят от медиатор или не, зависи от тях, а не от някой отвън“, каза Матю Нимиц, бившият посредник в спора за името между Скопие и Атина.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *