Машина за гласуване спря в жегата, спешно търсиха вентилатори да я охлаждат

Машина за гласуване спря в жегата, спешно търсиха вентилатори да я охлаждат

Неочаквани летни проблеми се появиха пред машинното гласуване в неделя, когато в Благоевград и 7 села в цялата страна се проведоха частични избори за кмет. Този вот предварително бе обявен за генерална репетиция, на одобреното от 45-ия парламент изцяло машинно гласуване. Заради стигащата 30 градуса на сянка температура в хасковското село Сърница една от машините прегря, съобщи Би Ти Ви. А, за да тръгне отново устройството до него бяха поставени два вентилатора, които да го охлаждат.

Причина за спирането на машината в Сърница не е охлаждането и високите температури, а това, че с нея не е гласуване повече от 5 минути след стартирането, коментира обаче говорителката на Централната избирателна комисия Росица Матева. С решение на ЦИК машините се настройват така, че да се самоизключват, ако избирателят се забави повече от 5 минути.

“Категорична беше председателката на общинската комисия, че машината не е спряла вследствие на прегряване, след това са осигурени вентилатори, но е имало и отворени врати и прозорци, за да се охлажда помещението”, каза зам.-председателят на ЦИК. Машини се използват за гласуване в държави от Южна Америка, където няма климатизация на помещенията, там се гласува включително в джунглите, в планините и не е проблем за машината да работи при висока температура, заяви още Матева пред БНТ.

Въпреки това ЦИК ще препоръча на общините да търсят по-хладни помещения за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, обясни говорителката на комисията. За разлика от село Сърница, в Благоевград нямаше технически проблеми с машините за гласуване. В общината 65 502 души избираха измежду 7 кандидати. В 120 секции се гласуваше само с машини, а в 20 – с хартиени бюлетини. В 54 секции машините бяха по две, но се оказа, че това бе презастраховане, защото нямаше кой знае какъв интерес към гласуването, пише „24 часа“.

В най-големите секции с около 700 души по списък нямаше никакво струпване и спокойно можеше вотът да мине и с една машина. Нито едно устройство не блокира до края на деня. Избирателната активност обаче бе почти два пъти по-ниска от редовните местни избори през есента на 2019 г. Тогава на първи тур гласуваха 58%, а сега – около 30%. “Ние, по-възрастните, по селата бяхме притеснени от машините. Не ползваме банкомати за пенсиите, дава ни ги пощальон.

Мобилните телефони са ни с копчета и фенерче, така че нямаме опит с техниката”, коментира 72-годишната Филка Кръстева. В близкото до града с. Изгрев, където имаше 450 избиратели по списък, измислиха начин да улеснят гласоподавателите. От комисията забелязали, че хората, не само старите, се чудят от коя страна да вкарат картата в машината и когато объркат, устройството не се задейства. Затова залепили на картите по една стрелка, която да сочи посоката на вкарване в слота.

“Добре е за следващите избори да се сложи такава стрелка на всички карти, за да няма объркване”, казаха от комисията. “Няма нужда от стрелка, защото аз като влязох в секцията, един от членовете ми подаде картата и ми каза как да я вкарам, това беше достатъчно разяснение. И все пак няма лошо да се залепи стрелка, може пък на някого да пропуснат да покажат”, коментира Анна Колева от Благоевград.

Изключително ниската активност се дължи на няколко фактора, коментираха опитни изборджии. Машинното гласуване действително се оказа повод на симпатизанти от периферията на партиите, да откажат да отидат до урните. Въпреки че многократно бе повтаряно, че не е сложно, не всички бяха разбрали как става, а никой не беше виждал машина на живо. Жестоките жеги пък прогониха от града десетки жители, които поеха към вилите си в планината, на пикник и хлад край Струма. Други пък поеха рано сутринта за плаж на Бяло море. В неделя на ГКПП Кулата за влизане в Гърция се чакаше по-малко от час и минаването ставаше сравнително бързо.

Анализатори допълват към тези причини и скучната официална кампания на кандидатите, както и грозните неофициални нападки в последната седмица между някои от тях. До ранния следобед нямаше и подадена нито една жалба за нарушения в ОИК, а в ромската махала имаше засилено полицейско присъствие. Независимият кандидат Андон Тодоров, подкрепен от ГЕРБ гласува заено със съпругата си Мирослава и двете им деца. “Гласувах за едно единствено нещо, да превърнем Благоевград в добро място за живеене за нас и за децата ни! Нямаме нужда от експерименти в града, има нужда от работа. Има нужда от чисто и прозрачно управление”, каза Тодоров.

“Гласувах за хората на община Благоевград, за морала и почтенноста в политиката, за създаване на добри условния на нашите съграждани, за живота в Благоевград и повече работни места. Очаквам да победим, нямам други очаквания”, коментира след като пусна гласа си Румен Томов, независим, подкрепен от БСП, който също дойде в секцията с жена си и сина си. “Не гласувах просто за това кой да бъде кмет. Гласувах за бъдещето на Благоевград. Тези избори са интересни и различни, те могат да дадат нова посока на развитие на нашата община.

Машинното гласуване не е проблем, защото всеки може да се справи в момента, в който преодолее психологическата бариера, която има в себе си. Става за секунди, много бързо. Хората се справят отлично, като това важи дори за 80-90-годишни жители”, каза пък кандидатът на “Има такъв народ” Илко Стоянов. Другите четирима кандидати бяха д-р Виктория Каракостова-Нешева от „Демократична България“, Стефан Делиов от „Ние, гражданите“, Цвета Рангелова от „Възраждане“ и независимата Людмила Костадинова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *