Машина чисти книги от COVID-19 в благоевградската библиотека

Машина чисти книги от COVID-19 в благоевградската библиотека

Регионална библиотека „Димитър Талев” в Благоевград вече разполага с модерна машина, която дезинфекцира, обезпрашва и стерилизира книгите и вестниците. „Уредът е скъп, но за закупуването му ни помогна Община Благоевград. За нас най-важно бе да гарантираме здравето на хората. Такава машина в момента имаме само ние и Националната библиотека.

Благодапение на нея отпада 72-часовият карантинен период за книги и вестници. Бактерията на коронавируса се задържа най-дълго върху хартия, затова най-късно библиотеките отвориха врати след пандемията от коронавирус”, заяви директорът на библиотеката – Дора Ангелова.

Машината е като голяма микровълнова печка, а в нея могат да се поставят едновременно 6 книги със среден размер, които само за 3 секунди се дезинфекцират с помощта на три ултравиолетови лампи. В близките дни и читателите ще започнат да работят с модерната техника. Вече има запитвания от граждани, които искат да почистят частните си колекции от книги. Ще се проучи възможността и законовата уредба библиотеката да предоставя тази услуга на хората.

В благоевградската културна институция, създадена през 1953 година, има над 420 000 тома библиотечни документи. В нея има много стари и запрашени библиотечни материали, които се нуждаят от внимание и дезинфекция.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *