Мащабни ремонти преобразяват визията на Банско и Добринище

Заради пандемията от коронавирус бяха ограничени възможностите за реализиране на всички набелязани проекти в община Банско. Но това не попречи в общинския център и в град Добринище да се изпълняват редица обекти, които ще променят облика на двете населени места. Зам.-кметът Стойчо Баненски заяви пред общинските съветници, че вече са приключени ремонтът на спортната площадка на улица „България” и рехабилитацията на улиците „Даме Груев”, „Елтепе” „Мингьо Тодев” и „Гладстоун”.

В процес на изграждане е улица „Найден Геров”, с което южната част на града ще се свърже с пътя към град Гоце Делчев. Тя трябва да стане до края на тази година.

Започна изпълнението на проект „Подобряване на енергийната ефективност на административни сгради на територията на община Банско”, финансиран от Държавен фонд „Земеделие”. В момента се извършва преустройството на част от дворното пространство на Професионалната лесотехническа гимназия в модерна спортна площадка. Работата там ще приключи до края на октомври. Важен инфраструктурен проект, който предстои да стартира следващата седмица, е изграждането на разделителна канализация на улица „Глазне”.

Ремонтират се улиците „Глазне”, „Цар Симеон” и „България” по договор и финансиране по Програмата за развитие на селските райони, но се налага редица дейности да бъдат дофинансирани от Общината. В Добринище е завършена рехабилитацията на улица „Георги Темелков” и в момента се изпълнява договор за рехабилитацията на улиците „Яне Сандански” и „Първи май”.

„Финансовите ограничения не позволяват тази година да се работи по други улици в двете населени места”, уточни Стойчо Баненски.

Обект на особен интересен е проектът за изграждане на новата детска градина в Банско, чиято стойност е 1 206 443 с ДДС. Пусковият срок е утре. Строителните дейности са изпълнени, но тя не може пусната в експлоатация поради непредвидени в договора средства за монтаж на асансьор. За това съоръжение и за оборудване на занимални и сервизни помещения са необходими още 200 хиляди лева.

Приключени са строителните дейности и по ремонта на съществуващо езеро, зелени площи, парково осветление и алейна мрежа в градския парк на Банско, които са на стойност 925 578 лева с ДДС. Предстои езерото да се напълни с вода и да се тестват всички съоръжения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *