Мая Манолова: Отложете вноските за бързите кредити с 6 месеца

Мая Манолова: Отложете вноските за бързите кредити с 6 месеца

Колекторските фирми и бързите кредити да направят шестмесечни отсрочки на задълженията във връзка с извънредното положение. След като банките можаха да разсрочат дълговете, без да натоварват длъжниците в рамките на 6 месеца, би следвало да го направят и фирмите за бързи кредити и колекторските фирми, които събират задължения. За това призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое видео във фейсбук.

Повод за записа са десетки сигнали, постъпващи ежедневно в Гражданската платформа.

Галеното дете на властта – колекторските фирми, не търпят ограничения като останалите в извънредното положение. В Закона за мерките за извънредно положение бяха въведени някои забрани, но тъй като никой държавен орган не контролира и не следи за работата на колекторските фирми, те продължават да притискат гражданите дори с по-голямо настървение, допълва Манолова.

Тя призова премиерът Бойко Борисов, в качеството си на лидер на управляващата партия ГЕРБ, да ангажира своите депутати с работа по Закон за колекторските фирми.

Това ще е най-доброто доказателство, че властта не толерира колекторския бранш, за сметка на обикновените граждани, категорична е Манолова.

Тя, председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски и председателят на фондацията „Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека“ адвокат Десислава Филипова предлагат да се създаде закон, с който да се регулира дейността на колекторските компании.

Ние сме готови със законодателни предложения. Но явно лобито на колекторите работи с привилегии в парламента и както те с привилегии получават кредити, така и привилегировано не се обсъждат от депутатите. Но депутатите нямат извинение, че не знаят за какво става дума, допълни Манолова.

Сред предложенията са да се въведе лицензионен режим, също така колектор да може да събира дълг само с изрично съгласие на длъжника и след като му е предложено да си откупи дълга на същата цена, както и да се въведе условие, когато давността е изтекла, длъжникът да може да възрази.

Трябва да има правила, пo които да бъде търсен длъжникът за задължението, за да не се стига до случаи, като този в Средец, където, по официална информация, колекторски фирми стигнаха до стрелба за дълг от 140 лв. и като този в столичния квартал „Разсадника“, където хора нахлуха в офис за бързи кредити.

По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България за последните две години те събират задължения в размер на над 3 млрд. лв. по над 1,2 млн. случаи.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *