МБАЛ-Разлог има модерна апаратура за PCR тестове

МБАЛ-Разлог има модерна апаратура за PCR тестове

МБАЛ-Разлог продължава да бъде изключително важно звено в здравеопазването за жителите на четири общини – Разлог, Банско, Белица и Якоруда, в условията на пандемия от коронавирус.

Затова бе изключително важно в болницата да заработи лаборатория за PCR тестове, която да облекчава ресурсно организацията на изследванията, но и да осигурява диагностициране в най-ранен етап и навременното карантиниране.

„Със средства от общинския бюджет, пренасочени от празничния календар, направихме ремонт на лабораторията и закупихме апаратурата за PCR, която предстои да бъде въведена в експлоатация. Лабораторията ще може да обработва 48 проби едновременно. Резултатът от тях ще излиза до 3 часа. Максималният й капацитет е 180-200 проби на денонощие”, заяви кметът на община Разлог – Красимир Герчев. Той благодари на министъра на здравеопзаването – проф. д-р Костадин Ангелов, и на директора на РЗИ-Благоевград – д-р Калоян Калоянов, за оказаната подкрепа.

В болницата ежедневно се диогностицират и лекуват десетки пациенти, в някои моменти – над 80. Тестовете за установяване на коронавирусната инфекция се изпращаха в София, резултатите се бавеха, което създаваше реална опасност от разпространението на болестта.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *