Медици алармират за риск от бракуване на неупотребени COVID ваксини

Има опасност много ваксини срещу коронавируса да останат неоползотворени, алармират медици от Благоевград. Едната причина е, че все по-малко хора искат да се имунизират, успокоени и от овладяната засега пандемична обстановка у нас. Другата е, че крайният срок на годност първите партиди, доставени в България, изтича след месец-два, предаде БНР.

Според здравните експерти грешка със сериозни последствия беше и дадената възможност на хората за изберат ваксина, което води до риск от бракуване на неупотребени дози във флаконите. Доскоро болниците бяха препълнени с пациенти, лекари и ваксини не достигаха, а за денонощие от Covid-19 умираха по над 200 човека. Имаше и опашки пред имунизационните кабинети. Въпреки сривовете на електронната система за планиране на ваксинирането процесът потръгна. Прогнозите на държавата бяха, че до октомври ще достигнем и колективния имунитет.

Интересът към ваксиниране тревожно намалява и това е проблем не само за хората. Д-р Павлин Янкулски, който от месеци прави имунизациите в Регионалната здравна инспекция в Благоевград, се опасява, че много ваксини може да бъдат загубени.

Една от грешките, които държавата допусна и не е коригирала до този момент, е, че даде правото всеки да си избира ваксина, вместо това да правят лекарите. Липсва и ефективен план за мотивиране на хората да се имунизират, смята д-р Янкулски. Макар че в медицинския протокол за имунизациите срещу коронавирус такова изискване не е разписано, д-р Янкулски проследява във времето на няколко дни всеки човек, когото е ваксинирал, което е впечатляващо, защото не е масова практика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *