Медици бият тревога: Всеки 7-ми лекар в България е с коронавирус

Лекари от Клиниката по лъчетерапия в УМБАЛ „Свети Георги“ защитиха всички медици, които са изправени на ръба на силите си, работейки с COVID пациенти. В специален пост във фейсбук те изтъкват колко много жертви дава гилдията в борбата с вируса. А посланието идва на фона на фрапиращите случаи за починали пациенти в Пловдив, което наложи и прокуратурата да направи разследване. Според сметките им, всеки седми медицински работник в България е заразен с коронавирус.

„159 медици с коронавирус само за последните 24 часа. С тях общо заразените медици от началото са почти 4500 Общо в страната има 32 000 лекари, като не малка част от тях вече са се пенсионирали, а други не успяха да преборят вируса… Нека всеки добре се замисли в какви условия и в какво напрежение работят здравните работници ежедневно, 24/7 Нека се замисли как те рискуват собствено си здраве и здравето на семейството си“, пишат от Клиниката по лъчетерапия.

„Нека се замисли, че на пациент му се налага да чака,защото 1 лекар и 1 сестра трябва са се грижат за 20-30, а понякога и 40 тежко болни пациенти.

Нека се замисли, че когато лекарите предупреждаваха, че този момент ще дойде и умоляваха да се носят ЛПС, заведенията и баровете бяха пълни Нека се замисли, че „в мизерните условия в болницата“ пациентите прекарват 3-4 седмици, а лекарите 30-40 години Нека се замисли дали „уважението“ което получават от голяма част от хора и медии е каквото трябва да бъде Ако някой мисли, че може да се справи по-добре от тях – нека пробва! Така или иначе здравните работници са на привършване…“, се казва още в техния коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *