Менда Стоянова: Първо помагаме и раздаваме, а после разделяме

С актуализацията на Бюджет 2020 сме осигурили достатъчно средства. Това обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Преди да заделяме, подпомагаме и раздаваме, каквото и да било, трябва да осигурим нормалното функциониране на държавата и нейните ключови системи, заяви тя.

Самоосигуряващите се ще могат да получават безлихвени заеми чрез схема от Българската банка за развитие.

Досега мярката беше насочена единствено към хората, които са в неплатен отпуск: „Ще имат възможност за три месеца да получат по 1500 лева заем, който ще е безлихвен, лихвата я плаща държавата, и ще бъде с гратисен период пет години и срок на погасяване 10 години“.

Стоянова анонсира и нова мярка за малкия бизнес, който също ще може да получи безлихвени кредити.

Чрез дълг държавата ще увеличи капитализацията на Българската банка за развитие със 700 милиона лева, припомни още Менда Стоянова:„Още 700 млн. държавна гаранция за Българската банка за развитие, което би ѝ дало възможност да изтегли или да привлече средства, много повече от тази държавна гаранция, така че там ще има достатъчно средства“.

Менда Стоянова потвърди, че мярката 60/ 40 ще обхване не само основната заплата, но и осигурителната тежест, но упрекна бизнеса, че прекалява с исканията си към държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *