Менидъжърът на „Пирин“: Уча български, защото уважавам страната

Голяма чест за родния футбол – мениджърът на втородивизионния „Пирин“ (Бл) Уорън Фийни даде интервю пред БиБиСи.

„Когато отидох в България, исках да вляза и да ударя по масата. Играчите трябваше да започнат да играят много по-интензивно, нещо, с което футболистите ми не бяха свикнали. Знаех, че ще има съпротива от тяхна страна“, разкрива северноирландецът. „Стилът на игра, с който българите са свикнали, е много бавен. Те са доста технични, но аз исках да вкарам тази енергия и ентусиазъм в тях, да ги накарам да движат топката по-бързо. Когато поисках това от тях, няколко от футболистите повдигнаха вежди.

Хубавото е, че играчите са се възползвали от това, което се опитвам да направя, начина, по който искам да тренират, и начина, по който искам да играят. Беше трудно, тренираме шест дни в седмицата на 100%, защото колкото по-усилено тренирате, толкова по-лесни стават мачовете. В началото на сезона казах, че няма да започнем да играем по начина, по който искаме, до ноември. Но за щастие го направихме. Ние бяхме в страхотна форма преди зимната пауза“, казва Фийни.

„Както казах, бяхме в добра форма, след като излязохме в зимна ваканция. Но аз не съм човек, който да се увлече. Когато погледнете големите имена в Първа лига, ние искаме да бъдем като тях. Подобно на ЦСКА, „Лудогорец“ и „Локо“ (Пд). Това са огромни клубове и би било чудесно да спечелим промоция и да се състезаваме срещу тях в елита от следващия сезон“, продължи Фийни. „Футболът е моят живот, има възходи и падения, но аз го обичам. Сега съм в нова държава, където опознавам нова култура и нов футболен стил. Мисля, че е важно да уважавам държавата, в която живея и работя, така че научих езика и опознавам културата. Това е половината от успеха. По-голямата част от играчите могат да говорят английски, но аз използвам и преводач“, добави северноирландецът.

Уорън Фийни коментира и зимната селекция на „Пирин“. Той призна, че слуша съвети от дългогодишния мениджър на „Портадаун“ Рони Макфол. „Собствениците винаги са много честни с мен. Говорих по телефона с тях им казах, че искам повече пари за закупуване на нови играчи през януари. Ако не ги бях поискал, нямаше да ги получа. Винаги си спомням съветите, които Рони Макфол ми даде, когато управлявах „Линфийлд“ и играхме срещу неговия отбор „Портадаун“. Току-що ни бяха били и той каза: Уверете се, че сте похарчили парите, защото човекът зад вас със сигурност ще го направи. Това ми е останало в съзнанието и съм благодарен на големия Рони, че ми го каза“, добави Фийни.

Той нямаше как да не коментира и жребия за световните квалификации, който противопоставя България на неговата родина Северна Ирландия. „Всъщност се радвам, защото в България има толкова много закачки по тази тема. Местните хора ми казват, че техният отбор е по-добър от нашия. Аз обаче им казвам, че ще продължим да ги гледаме отвисоко от нашата по-висока позиция в световната ранглиста. Иситнатае, че ще бъдат тежки мачове, но те са тези, които Северна Ирландия може да спечели. В момента България трудно отбелязва гол, но могат да запазят мрежата си суха“, завърши Фийни, който призна, че множество северноирландци вече искат да му гостуват, за да посетят срещата между България и Северна Ирландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *