Ментата успешно заменя кафето и е много полезна

Искате да замените кафето с друга напитка, за да се чувствате бодри? Няма по-добро решение от ментата, една от най-разпространените билки у нас. Тя не само го замества успешно, но е и мощен мозъчен активатор.

Ментата е вековен лек, който е бил използван за лечение на широк спектър от болки в коремната област? Маслото, което се извлича от това зелено растение съдържа множество съединения, но фармакологично най-важното е ментолът.

Различни проучвания показват, че ментовото масло е много ефективно за облекчаване на Синдрома на раздразненото черво (СРЧ). Това е съвкупност от симптоми, които включват коремни болки и спазми, подуване на корема, запек или диария, която засяга 5 до 20 процента от населението. Едно от обясненията е, че маслото, по-специално ментолът, блокира калциевите канали, което води до облекчаване на „гладките“ мускули в стените на червата. Наскоро Алекс Форд, изследовател в Университета в Макмастър, е стигнал до заключението, че вместо популярните лекарства без рецепта, ментовото масло трябва да бъде на едно от първите места за лечение на Синдрома.

Ментата също така може временно да успокои сърбеж, причинен от ухапване от насекоми, екземи и други лезии, включително обрив от отровен бръшлян. Ментовият чай се използва и като вода за уста за бебета с млечница (дрожди в устата), или за намаляване на гадене и повръщане по време на бременност, особено за жени, които искат да се избегнат по-силни лекарства.

Ментолът предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия, поради което ефективно се влага в редица медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Той действа антисептично и болкоуспокояващо при възпалителни процеси на горните дихателни пътища. Използва се и в състава на различни обезболяващи гелове, прилагани при физически травми.

Етеричното масло извлечено от ментата има доказани силни енергизиращи свойства – облекчава умората и мускулните болки.

Ментовият чай е особено полезен при грип, запушен нос и възпалено гърло, повлиява благоприятно главоболие и безсъние.

Но ментата се използва и като съставна част на пасти за зъби, дъвки и бонбони за освежаване на дъха. Намира приложение и в парфюмерията. Може да се открие и в редица душ-гелове и шампоани, защото освежава и тонизира кожата, благодарение на охлаждащия й ефект.

Често се употребява при направата на сладка, конфитюри и шоколад. Като подправка се комбинира със задушени картофи, агнешко и пилешко месо, риба, морски деликатеси, зелен боб, яйца, зелени и плодови салати. А сладкият и освежаващ аромат на ментата определя вкуса на редица тонизиращи напитки и екзотични коктейли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *