Меркел и Макрон: ЕС да е подготвен за втората вълна на COVID-19

Лидерите на Франция, Германия и четири други държави-членки на ЕС заявиха в писмо, че Европа изостава в битката с коронавируса и призоваха Брюксел да обмисли начини за по-добра подготовка за следващата очаквана вълна на пандемията, предаде АФП.

Лидерите добавиха, че хаотичният отговор на Европа срещу коронавирусната епидемия, която отне живота на 184 256 души, „повдигна въпроси относно готовността на ЕС за реакция на пандемии и подчерта необходимостта от европейски подход“, особено срещу потенциалната втора вълна на вируса.

В писмото – политически документ, адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, те заявиха: „Надяваме се, че документът може да послужи като вдъхновение за ползотворни, допълнителни дискусии на европейско равнище за това как да се гарантира готовността на ЕС при бъдещи пандемии”.

Писмото беше подписано от Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Матеуш Моравецки, Педро Санчес, Софи Уилмс и Мете Фредериксен.

До момента това е най-ясният опит на най-мощните лидери на държави от блока да подтикнат изпълнителната власт в ЕС да намери начини да преодолее разединението, проявено в кризата, особено в най-ранните й дни.

Тъй като подобна глобална епидемия се случва за първи път, държавите-членки реагираха на национално ниво – чрез затваряне на граници, прекратяване на медицински доставки и разработване на индивидуални планове за разходи, независимо от правилата на ЕС.

Писмото поставя специален акцент върху недостига на отчаяно необходими медицински консумативи, които се разпределят неравномерно в целия ЕС.

„Разбирането на недостатъците е от съществено значение“, настояха в документа влиятелните европейски политици.

„Те включват достатъчни общи поръчки на лични предпазни средства (ЛПС), медицински изделия, важни консумативи и ваксини“, се казва в документа.

27-те лидери на Европа ще проведат виртуални разговори на 19 юни, за да обсъдят последствията от кризата с коронавируса, пише АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *