Местните в бяло: Никой не може да ни забрани като лекари да си помагаме!

Идеята, която бе обсъдена от Кризисния щаб при визитата на президента Румен Радев, за лекуване на заразени от коронвирус само в благоевградската МБАЛ, е с цел градът да бъде максимално защитен. Това означава, че при хипотезата увеличаване на броя на болните с Ковид-19 и запълване на инфекциозно отделение може да се разкрие ново отделение, примерно в уши, нос и гърло, тъй като 15-те легла в Тубдиспансера няма да са достатъчни”, обясни директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

По такава хипотетична ситуация, когато ще дойдат спешни пациенти и когато няма да е достатъчен медицинският персонал, ще е нужна помощта на колеги от другите болници. Аз много разчитам на медицинските сестри, които отидоха в детските ясли, каза д-р Митев, цитиран от в. „Струма“. На този етап в болницата има предпазни маски и защитни облекла, които са подсигурени от ръководството, направени са и заявки за още. Има и бързи тестове за всички болни, както и 1 кутия от общо 100-те кутии със 100 таблетки лекарства на хининова основа, които дари бизнесменът Кирил Домусчиев. Това количество ще стигне за 3 дози?, уточни д-р Митев.

Със защитни облекла и маски разполагат и лекарите, и медицинските работници в онкологичната болница, които също не са подсигурени от държавата, а от самите тях.

Ето какво обясни управителят на болницата Св. Мина д-р Георги Георгиев: Разполагаме с елементарни предпазни средства, но те не са осигурени от Министерство на здравеопазването. Ще ни бъдат доставени 25 теста за коронавирус за онкоболните, тъй като се развиват перитуморни бронхопневмонии, а има разпореждане всяка пневмония да се верифицира за Ковид-19. В онкоболницата са предвидени 5 легла за болни от коронавирус в помещение, до което се стига чрез отделен вход. Санитарните мерки са завишени, на всеки два часа се дезинфекцира, от РЗИ е доставен медицински спирт в достатъчно количество. Разполагаме с 4 респираторни апарата и 4 лекари реаниматори. Взехме решение двама от колегите при необходимост да помагат на колегите от отделението по реанимация на МБАЛ – Благоевград.

Това е смисълът на идеята, която се роди в разговора на срещата с президента – да обединим усилията си по отношение на кадри и апаратура в извънредната ситуация. Да се намери схема чрез един филтър, концентриран в МБАЛ – Благоевград, да се приемт заразени от Ковид-19, за да не се блокират всички болници и отделения и лечението и пациентите. Нали си представяте какво би станало при 100 тежко болни и 30-40 респиратора, с които разполагаме в Благоевград… Ето защо е изключително важно да се спазват всички ограничителни мерки, за да няма бум на заразени, но това зависи най-вече от съзнанието на хората.

Не знам дали нашата идея за лечението на пациенти с коронавирус на едно място ще се приеме от министъра на здравеопазването, тъй като противоречи на наредбите, но никой не може да ни забрани като лекари да си помагаме помежду си. Ето, и днес от болница ПУЛС ни изпратиха пациентка с онкологичен проблем, която ще бъде оперирана от наш екип, защото става въпрос за неотложен случай. Времето е такова, че трябва да сме единни като народ, няма място за политика, нека оставим критиките, след като преминем през това изпитание. Важното е хората да чувстват сигурност, че можем да предпазим болните и медицинския персонал, заяви д-р Георгиев.

По повод предпазните маски и облекла за лекарите потърсихме за коментар кмета на община Благоевград Румен Томов, който е председател на Общинския кризисен щаб. Той обясни, че от тяхна страна са дарени маски и защитни облекла на всички болници и са в готовност да осигурят нови. 200 предпазни маски са раздадени и на личните лекари във вторник след оплакване, че нямат такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *