Местни рибари недоволстват заради нова наредба

Рибари от Благоевград недоволстват, че не могат да ловят риба на местата, където до сега са го правили. Причината е, че разрешените водоеми вече са променени, съобщава БНТ. От няколко дни в сила влезе и забраната за ловене на риба във водни обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. Има обаче водоеми, в които риболовът все пак е разрешен.

В единствения водоем, който се намира на територията на Благоевград, тази година рибарите не могат да упражняват своето хоби. Забраната да се лови риба в него, не е извънредната ситуация и необходимостта хората да се изолират в домовете си, а разливи на реката, които са се образували в района. Причината за тях са ремонтни дейности, които са били извършени на баражите в района.

“Счетохме за необходимо, съгласувано, разбира се, и с другите институции за няколко години Бистрака да бъде забранен за риболов по време на забраната само за да може да се възстанови естествената популация на рибата, да може да се даде шанс да си хвърли хайвера спокойно, да няма посегателства върху рибата. Обезпечени са риболовците и най-страстните с водоеми в областта нормално, включително и в Благоевград”, коментира Иван Попов – началник сектор “Рибарство и контрол” в ИАРА-Благоевград.

За да се зариби по-бързо мястото, вече е ремонтирана и тръбата на изхода на водоема, което ще създаде условия за навлизането на повече риба в Бистрака.

Blagoevgrad.EU припомня, че от 15 април е в сила забрана за ловене на риба във водни обекти, които са под 500 м надморска височина. От изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Благоевград казаха, че извършват проверки и вече са установени нарушители, които използват забранени средства за улов. Глобите за подобни нарушения започват от 1000 лева.

Още в първият ден, в който беше наложена забраната за риболов, служителите на ИАРА са заловили нарушител с мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *