Мечките в Парка край Белица се готвят за зимен сън

Поготовката на мечките за зимния сън по принцип започва още от юни месец, но точно сега мечките стават най-неактивни, защото започват подготовката са зимната си летаргия. Това съобщи за радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

Той уточни, че захранването на мечките вече приключва, тези, които си правят собствени бърлоги, вече са ги изкопали, запазват си мястото за зимния сън, подновени са старите бърлоги и леговищата се постилат с нови листа и клони.

„Очакваме три мечки да не успеят да заспят зимен сън. Това е Рику, който е най-младият обитател. Установихме, че мечките трябва да станат най-малко на 5-6 години, за да изпаднат в зимна летаргия. На Веско, това ще му бъде първата истинска зима в Парка, на повечето мечки им трябва време за да се ориентират в това нещо. Имаме мечки, които буквално от първата зима спят зимен сън, но има и други, на които има трябва повече време да се нагласят, защото идват от места, където са нямали тази възможност, както беше при Монти, например. Лейди М е най-възрастната мечка в Парка и поради възрастта си ще видим при нея как ще се случат нещата“, уточни Димитър Иванов.

Той припомни, че зимния сън на мечките трябва да започне реално в началото на декември и продължава до края на март. Паркът за танцуващи мечки ще бъда затворен за посетителите от 1 декември до 1 април, догодина. В момента все още има посетители, но посещенията намаляват. Работното време в момента е от 10 до 18 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *