Мигрантски лагер на границата с Гърция притесни местните в село Кулата

Мигрантски лагер на границата с Гърция притесни местните в село Кулата

Бежански лагер само на 8 километра от българската граница изграждат гръцките власти. Това притеснява както жителите на граничното село Промахон, така и на село Кулата, пише Пиринско.ком. Лагерът се изгражда до автомагистралата Промахон-Серес, в района на село Клиди, или старото село Рупел.

В момента там работят булдозери, които подравняват терена за поставянето на бунгала. Те ще се намират до самата жп-линия Кулата-Солун. Лагерът за няколко стотин бежанци, ще бъде изграден до българската черква „Св. Димитър”.

Рупел до Балканската война е било името на заличеното българско село, носещо днес името Клиди.

До миналата година жителите на село Кулата ходели на Димитровден да запалят свещи в черквата оттатък границата, до която се изгражда бежански лагер. Сега вече достъпът до черквата е забранен заради изграждането на бежанския лагер, както и заради протестите на самите гърци срещу съоръженията. Знаци забраняват влизането при разклона за историческата местност „Рупел”. Под самата магистрала пък има метални врати, които преграждат пътя. На самия разклон за Рупел пътят прегражда цивилен автомобил с полицаи.

За последните дни жителите на гръцкото гранично село Промахон направиха два протеста срещу изграждането на въпросния бежански лагер.

„Опасно е разбира се, не можеш да ограничиш бежанците да не напускат лагера, сред тях има жени и деца, както и джихадисти”, казаха жителите на граничното село Кулата. Те са сигурни, че напиращите към гръцката граница бежанци от Турция са част от политическия ход на Ердоган, за да изнудва Европа.

„Бежанците не бягат от войната, причините са икономически, искат ниско платената за европейците работа, която за тях е по-добре от нищо”, смятат жителите на граничното село Кулата.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *