Милано пак пламна от коронавирус

Милано пак пламна от коронавирус

Жителите на най-богатата италианска област Ломбардия днес се събудиха с новината, че от 23 часа в четвъртък, 22 октомври, до 5 часа сутринта в петък и през дните занапред трябва да си стоят по домовете и да не излизат никъде.

В същото време през въпросните 6 часа спускат кепенци всички кафенета, ресторанти и търговски обекти, спира се градският транспорт, като се разрешава единствено движение на хора по „изключителни“, най-вече здравословни причини и то с линейки. Това налага въведения по искане на губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана и одобрен късно снощи от министъра на здравеопазването Роберто Сперанца на практика „полицейски час“ за територията на целия регион. За капак, на сградата на областната управа в центъра на Милано се появи отново смразяващият надпис от избухването на пандемията през пролетта: „Стойте си вкъщи!“, изписан със светнатите прозорци на небостъргача.

Изключителната ограничителна мярка, която правителството разреши завчера, но само на кметовете на населените места и то с уговорката да я въвеждат по тяхно осмотрение в оживените вечер улици и площади на подопечните им общини, бе наложена от направо агресивното разпространение напоследък на „Ковид-19“ на територията на Ломбардия. Защото ритъмът на нашествието на коронавируса е много по-висок от този през пиковете моменти миналата пролет, като само в понеделник в областта са били регистрирани 1687 новозаразени или около една пета от всичките 9338 случая в страната за деня. Определено неблагоприятна е също така тенденцията на нарастване на съотношението на броя на положителните тестове към този на отрицателните – в Ломбардия той вече е 11,5% при 9,6% за останалата част на Италия. Според епидемиолозите обаче най-обезпокоителен е фактът, че коронавирусът направо препуска стремително в Милано – административния център на Ломбардия, който през пролетта бе донякъде пожален от заразата за разлика от районите на Бергамо, Лоди, Бреша и други големи градове в нея. А сега метрополията се превръща в най-голямото огнище на „Ковид-19“ в Италия, като в неделя в нея бяха регистрирани 814 положителни на коронавирус тестове или около половината за целия регион. Силна тревога предизвиква рязко скочилият индекс на заразата “RT” – той вече достигна опасната граница „2“, което означава, че всеки заразен с „Ковид-19“ „лепи“ болестта поне на още двама души. Даденост, която предполага геометрична прогресия при нейното разпространение и означава, че наличните в лечебните заведения на областта 1300 места за интензивна терапия може би скоро ще бъдат заети. А подобно развитие на обстановката за съжаление вещае колапс на местното здравеопазване.

И за не се стигне до него, със сигурност рестриктивните мерки за борба срещу коронавируса в Ломбардия няма да свършат с „полицейския час“. Защото както тръбят медиите днес, най-вероятно през следващия уикенд и до второ нареждане на територията й ще бъдат затворени всички търговски центрове. Ще работят само като през марта, април и май супермеркатите, в които ще бъдат допускани определен брой клиенти и пред които отново ще се заформят огромни опашки. Затварят врати също така кината, театрите и музеите, очертава се кафенетата да спускат кепенци в 18 часа, а броят на превозваните в средствата за градски транспорт пътници да бъде непрекъснато контролиран.

В коментарите за новите ограничения в Ломбардия, медиите на Апенините подчертават, че неблагоприятното развитие на епидемиологичната обстановка в цялата страна ще ги наложи скоро и в други свирепо атакувани от коронавируса области – Кампаня, Венето, Пиемонт, Емилия Романя и т.н.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *