Министерството на културата: Паметникът на Неофит Рилски в село Баня е незаконен

Министерството на културата: Паметникът на Неофит Рилски в село Баня е незаконен

Паметникът на Неофит Рилски в село Баня, който още преди откриването му в края на август, изостри отношенията между двете съседни общини Банско и Разлог, е незаконен и трябва да бъде премахнат. Решението е на Министерството на културата, след направена проверка по случая.

Намесата на Министерството на културата беше поискана от кмета на община Банско Иван Кадев, с молба да се изясни статута на паметника и кой е допуснал да се тиражира историческа лъжа в надписа като част от него.

Скандалът между двете съседни общини Банско и Разлог беше най-вече заради надписа на плочата под барелефа на видния възрожденец и духовник, в който се твърди, че Неофит Рилски е роден в Баня със светското име Никола Катошев. Това взриви обществеността и местната управа в Банско, тъй като историческата наука недвусмислено приема, че Никола Поппетров Бенин е банскалия.

Това беше потвърдено отново и в две независими становища на изследователи от Архива и Института за исторически изследвания към БАН, след официална молба на общината до ръководството на Академията.

Към момента все още не е ясно кой трябва да демонтира незаконно изградения паметник на Неофит Рилски в село Баня.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *