Министър: В Гърция ще се влиза свободно от 15 юни, а в Сърбия още от 1 юни

Пътуванията до Гърция с туристическа цел, без да има нужда от карантина при влизане и връщане от страната, ще се разрешат от 15 юни, а за Сърбия още от 1 юни, обяви в ефира на БТВ министърът на транспорта Росен Желязков. Влизането в страните ще става след попълване на декларация.

Вчера по инициатива на премиерът Бойко Борисов се проведе видеоконферентна среща с колегите от Сърбия, Гърция и Румъния. „Облекчаването на пътуванията е факт заради устоичиви и ниски нива на епидемичен риск. Облекчването на мерките за пътуване е изключетелно важно за бизнеса и туризма“, каза Желязков.

По време на разговорите президентът Вучин се обърнал към българския премиер с думите: „Бойко, каквото кажеш – това правим“.

Така още от 1 юни със Сърбия отпадат ограниченията независимо от целта на пътуване. От 1 юни ще се пътува свободно до южната ни съседка за бизнес, медицински пътувания и работа. За туристическите пътувания карантината ще отпадне от 15 юни. Очаква се решението на румънския парламент, защото правителството на северната ни съседка е в оставка.

Първоначално е обсъждано да има повече документи при пътуванията. Сега ще бъде въведена декларация за личната отговорност, която ще се попълва на границата, че сме запознати с рисковете. Документът ще бъде идентичен за всички държави, ще бъде качен в интернет, а в самолетите ще бъде предоставян.

По инициатива на българското правителство ще се проведе среща във Варна с премиерите на Румъния и Гърция, и президента на Сърбия. На лидерската среща ще бъдат решени подробностите относно пътуванията, обяви Желязков.

Все още няма проведени разговори с Турция, тепърва ще се водят преговори. Сънародниците от Западните покрайнини ще може да влизат свободно.

По темата за исканията на превозвачите на случаен превоз, Желязков коментира, че на голяма част от тях вече е отговорено чрез мерките за нисколихвени кредити за ликвидност и оборотни средства. „При транспорта ще предстоят промени, както и в останалата част на икономиката – нови операции, голяма дигитализация и едва чак тогава ще се търси връщането на приходите такива, каквито са били при минали години“, коментира транспортният министър. Той обясни, че бизнесът със случаен превоз зависи от движението на туристи и голямата задача пред правителството и фирмите е връщането на доверието на хората, че пътуването е безоспасно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *