Министър Кралев: Рестарт на А група – на 5 или 12 юни

Първенството на А група ще се рестартира на 5 или 12 юни, разкри министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той поясни, че вече се е запознал с изготвен план на БФС за започване на груповите тренировки и подновяването на мачовете след приключването на извънредното положение в страната.

„От БФС са разработили сериозен план, който днес представих на министър Ананиев, а след това следва и Националният оперативен щаб да го разгледа. Желанието ни е на 15-ти май да започнат груповите тренировки, а за рестарт на шампионата сме посочили две дати – или 5-ти или 12-ти юни.

Разбира се, мачовете ще са без публика със специални зони на стадионите за футболисти, съдии, журналисти, полиция, пожарна и други служители, които трябва да присъстват.“, заяви министър Кралев в предаването „Лице в лице“.

Спортният министър обобщи ситуацията в българския спорт в условията на пандемията на новия коронавирус и посочи фазите на постепенно рестартиране на отделните спортни дейности. Първата такава беше подновяването на индивидуалните тренировки на открито. Кралев подчерта, че спортното министерство не е спирало по никакъв начин дейностите си по време на извънредното положение.

„Трудно е да кажем какви са финансовите загуби, най-големите загуби са двата месеца подгововка за спортистите. Не е лесно да се върнеш след такава пауза, това ще се отрази и психически, и физически. Скоро ще ги върнем в топ форма, имаме много точна програма за справяне със ситуацията.

Системата на спорта трябва да се адаптира с новите реалности, поне докато не открием ефективно лечение за новия коронавирус. Спортът в България започна и съм привърженик на това – спортът стабилизира имунната система и това ще ни помогне. Разрешени са всички занимания на спорт на открито, просто при спазване на дистанция. Не препоръчвам ползване на общи съблекални.

Имаме програма и първо откриваме спорта на открито. Говорихме и с големите фитнес центрове, очаквам от тях да получим план за отварянето им, но при строги противоепидемични мерки. Засега сме разрешили индивидуални упражнения на открито и професионални тренировки.

Следващата стъпка е футболът, после индивидуалните спортове на закрито, после колективните спортове на закрито. Планираме да изолираме професионалните спортисти в бази като Белмекен. Надявам се от следващата седмица топ атлетите ни да получат разрешение за тренировки. Скептичен съм за възстановяването на международния спортен календар, но спортистите ни трябва да влязат във форма, защото всяка следваща седмица закъснение може да е фатална.

Постоянно сме в контакт с федерациите и треньорите. Не сме им намалили бюджетите с повече от 25%, но това е заради съкратените спортни календари в международен план. Тези пари ще бъдат насочени върху подновяването на тренировките. За следващата година обаче бюджетите ще бъдат увеличени двойно, за да им дадем стимул да развиват спорта. Тенденцията ще е в следващите години да увеличаваме постъпленията на клубовете, които ще дойдат чрез Българския спортен тотализатор.

Всички клубове, които са наематели на държавни имоти, ще получат двумесечна помощ да не плащат наема си по схемата 60/40. 70% от получилите помощ по тази схема са спортни клубове, а другите 30% са юридически лица, развиващи търговска дейност – например, собственици на фитнес зали или басейни.

Продължават си програмите за ремонтиране на инфраструктурата и на спортните зали, имаме си огромна работа, която не е прекъсвала досега. Най-големият проблем на спорта е трудната прогноза за промяната на спортния календар. Всяка държава е в различна фаза на борбата с коронавируса и мерките са различни. Ще има различни изисквания за достъп до всяка страна, които биха направили невъзможни провежданията на определено международно състезание“, обобщи Кралев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *