Министър Сачева: Пенсии ще има, но доходите ще намалеят

Възрастните хора ще получават пенсиите си независимо от ситуацията с коронавируса у нас. Относно работещите хора и служителите, държавата прави така, че да запази максимално тези, които работят, а останалите да получат обезщетение. Това заяви социалния министър Деница Сачева пред Канал 3. Със сигурност ще има и хора, чиито доходи ще намалеят, но това е разбираемо, допълни още Сачева.

В момента се обмислят варианти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ чрез, която да се осигурят мерки и за малкия и средния бизнес, заяви още Сачева и допълни, че мерки ще бъдат предприети и за българския туризъм и за това се водят преговори с Министерство на туризма, както и с МРРБ.

„Предстои да се отвори схемата за 200 млн. за кредити за хората, които ще излязат в не платен отпуск, обсъжда се вариант и схемата да се отвори и за други хора, но това все още е в проект на обсъждане“, разясни социалният министър. В момента усилията на социалното министерство са насочени към запазване на заетостта, остава открит и въпросът за самонаетите лица, съобщи Сачева. „До момента има постъпили около 4500 сигнала на горещия телефона на МТСП, а по-голямата част от хората се интересуват за плащане на болнични и обезщетение за безработица“.

В момента се прави и анализ на постъпилите сигнали на горещия телефон на социалното министерство, а след него ще се помислят и варианти за помощ относно казусите на хората, разясни Сачева и увери, че до няколко дни ще има брифинг, на които ще има отговори на въпроси касаещи подпомагането на бизнеса.

Схемата 60 на 40 не е универсална, това е само един от инструментите за помощ в кризата с covid 19, подчерта Сачева и заяви, че вече са получили над 70 писма от браншови организации, което пък е показателно, че интерес от тази схема има, увери министъра на труда и социалната политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *