Министър Танева отказа да отмени сливането на горските стопанства в Първомай и Петрич

Министър Танева отказа да отмени сливането на горските стопанства в Първомай и Петрич

Земеделският министър Десислава Танева вчера категорично отказа да отмени заповедта на директора на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов за закриване на ТП „ДГС Първомай” и прехвърлянето на дейността му към „ДГС Петрич”. Заповедта е от 26 февруари т.г. и е в сила от 1 май 2020 г., а настояването „ДГС Първомай” да се запази като структура в състава на ЮЗДП бе на депутата от ВМРО Стоян Божинов.

Още през март Божинов депозира в министерството 3 въпроса до министър Танева: ще бъде ли отменена заповедта предвид нейната несправедливост, ще потърси ли министърката отговорност от инж. Дамянов за създаденото напрежение в двете стопанства заради сливането и колко служители ще бъдат съкратени от „ДГС Първомай”, пише в. „Струма“.

Към питането си депутатът, който е от Петрич, бе добавил и мотиви: „ДГС Първомай” е определящо за икономиката на едноименното петричко село, в него работят много хора от района, а и като териториален обхват и дейност стопанството е по-голямо от „ДГС Петрич”. Освен това в момента и в двете стопанства работата не вървяла, липсвали пари за заплати, а с обединението държавата се опитвала от двама бедни да направи един богат, което нямало как да стане.

Въпросите на Божинов намериха място в дневния ред едва на вчерашния парламентарен контрол, но с отговора си от парламентарната трибуна министър Танева бе категорична, че не само няма намерение да отмени заповедта за сливането на двете стопанства, но и ще приветства всякакви подобни предложения, защото те се правят по икономически причини.

„Пандемията се отрази и на дейността на ЮЗДП – според получения от мен доклад за първите 4 месеца на тази година предприятието изостава с 20% в сравнение със същия период на миналата година и в областта на реализацията на дървен материал, и като залесяване”, обоснова се Танева. Според нея правилно инж. Дамянов е преценил съкратеното стопанство да е това в Първомай, защото „ДГС Петрич” е създадено през далечната 1913 г., а това в Първомай – чак през 1968 г., и то първоначално само с цел да предпази от ерозия определена местност.

От ЮЗДП потвърдиха, че влязлото вече в сила обединение на двете държавни горски стопанства е направено единствено за по-добра организация на работата и за финансово стабилизиране. Освен това засега съкращения в персонала не се предвиждали.

От 1 май досегашният директор на „ДГС Първомай” Симеон Ефремов е преназначен за главен инженер на „ДГС Петрич”, а главната счетоводителка на закритото предприятие поема счетоводството на петричкото Горско, тъй като наскоро петричката счетоводителка напуснала. Местоработата на останалия персонал в закритото ДГС си остава същата, тъй като Горското в Първомай става участък в обединението. Разликата е, че вече местните горски ще работят под прякото ръководство на директора на „ДГС Петрич” инж. Христо Делин, който е начело на стопанството от миналия август, и ще си получават заплатите от Петрич.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *