Миряни откупиха 300 порции от курбан за здраве на празника в Санданско

Миряни откупиха 300 порции от курбан за здраве на празника в Санданско

300 порции от курбана за здраве, даден в църквата „Свети Константин и Елена” в санданското село Кръстилци, бяха откупени от миряните.

Светата литургия и водосвета отслужиха поп Любен и 3-ма свещеници от архиерейското наместничество в Сандански. За да уважи празника, в църквата по време на водосвета бе и кметът на селото Величка Каталска. Всеки, откупил от курбана, плати по 3 лева, събраните средства остават за църквата и ще се използват за обновяване на района около храма.

Още от сутринта, около 6.00 ч., майстор готвачът Йордан Воденичаров, който е член на ловната дружина, се заел с приготвянето на курбана от 1 агне и 1 шиле. Любопитното е, че по рецептата му месото се вари само с подправки, без ориз, предаде „Струма“.

„Твърди се, че истинският курбан се прави само така – вода, месо, сол, дафинов лист и черен пипер на зърна”, каза готвачът Йордан.

Преди раздаване на курбана бе проведен търг с дарените на църквата хранителни продукти и дрехи. Най-щедър в наддаването бе земеделският производител Кирил Джаков.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *