Мистериозно избиват коне – гръмнаха бременна кобила, жребчето загина в мъки

Мистериозно избиват коне – гръмнаха бременна кобила, жребчето загина в мъки

Мистериозно избиване на коне вече няколко години стряска жителите на кюстендилското село Пороминово. Последното зловещо убийство е само преди дни, когато неизвестен килър гръмва кон и бременна кобила. Животните са тежковози и всяко от тях тежи около половин тон. Стопанинът им Никола Стойчев ги пуска на паша в имот на свой роднина, а на следващия ден ги открива безжизнени в нива, засята с овес.

Пристигналите на място полицаи установяват, че в коня са изстреляни 13 сачми, а кобилата е гърмяна в главата и гърдите. От преживения стрес бременното животно започва да ражда и жребчето се подава наполовина от тялото й, преди то също да издъхне в адски мъки. Пристигналите на място хора се натъкват на страховитата гледка и им е много трудно да не извърнат глава пред труповете. Жители на Пороминово разказват, че миналата година са убити 6 коня, а по-назад във времето още два. Но извършителят или извършителите на убийствата така и не са установени и затова няма арестувани.

„Който го е направил, е имал много злоба в себе си. Стреляно е така с ловна пушка, че животните да не умрат веднага, а да се мъчат. Не можем да говорим за случайност или инцидент, някой е имал умисъл в действията си. Хората са притеснени, защото някой обикаля в селото с пушка и като нищо може да стане някоя беля и с човек. Вярвам, че полицията ще разкрие убиеца, за да заживеем по-спокойно“, коментира пред в. „България Днес“ Кирил Калинков, кмет на селото. Той потвърди, че през годините има застреляни и други коне, но извършителят така и не е заловен от полицията.

След убийството на конете Стойчев остава без прехрана. Трудно му е да купи нови животни, тъй като трябва да брои за тях няколко хиляди лева, а не разполага с толкова пари.

Жестока смърт на над 70 коня в Осоговската планина потресе България преди две години. Животните умират в адски мъки, гладни, измършавели, премръзнали от студ, окървавени и затрупани в ледени преспи.

Гледката е ужасяваща и покъртителна, а животните са открити от зоодоброволци. Не всички коне са мъртви, спасяват се около 30 животни. Спасители се качват до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра. Носят слама и овес за оцелелите коне, а умрелите изкарват с дърпане надолу.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *