Михаил Околийски: 2022 г. ще е годината на COVID-19, след първа доза изобщо не сме защитени

Михаил Околийски: 2022 г. ще е годината на COVID-19, след първа доза изобщо не сме защитени

Служебният кабинет взе решение, което е правилно, но закъсняло. Това счита доц. Михаил Околийски, представител на българския офис на Световната здравна организация (СЗО).

По думите на Околийски доколко мерките са ефикасни, ще си проличи в близко бъдеще, но ако това е начин да овладеем епидемията – биха били много добри. Броят на ваксинираните скочи 3 пъти, откакто бяха въведени новите мерки и ако това се случи от началото на пандемията, сега щяхме да махаме маските и да се връщаме на стадионите както в другите държави, открои той.

Околийски предупреди, че през 2022 г. ще бъде годината за коронавируса в България, но не и в Западна Европа. Тук рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене, отсече Околийски пред сутрешния блок на БНТ. Михаил Околийски не мисли, че локдаунът е вариант за България с аргумент, че ще срине икономиката и ще донесе много щети. СЗО са много притеснени за България, като още в началото на пандемията се опитали да говорят към сърцата на хората, да се обединят като общество и заедно да понесем удара.

Околийски коментира затварянето първо на училищата като мярка срещу четвъртата вълна. Според него училищата трябва да бъдат последни затваряни и първи отваряни при пандемия. Пак се провалихме, защото липса доброто сътрудничество между Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието, посочи доц. Околийски.

Той допълни, че образованието на децата е проблем на националната сигурност. По данни на СЗО, 24% от учителите в България са ваксинирани, като Околийски не знае защо учителите също не допринасят за по-бързото връщане на децата в училище. „Аз не мога да разбера как учителите станаха жертва на дезинформацията за ваксините и ваксинационното покритие“, недоумява той.

За фалшивите зелени сертификати, Околийски заяви, че живеем в уникална държава, при която хората предпочитат да останат в голям риск от заразяване, като се ваксинират веднъж и отидат в кръчмата или чалготеката да се забавляват. След първа доза изобщо не сме защитени, а чак след втората доза може да има защита, каза още той в заключение.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *