Мицотакис призова Ердоган да си отведе мигрантите от Гърция

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган да отведе хилядите мигранти, струпали се в района на река Еврос (Марица) на границата между Турция и Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В изказване на Гръцко-германския икономически форум в Берлин Мицотакис каза, че Европа навлиза в нов етап в сферата на миграцията.

„Президентът Ердоган ще пристигне довечера в Брюксел. Аз смятам за положително такова развитие на събитията. Надявам се, че това ще бъде началото на деескалация на кризата“, каза Мицотакис.

Той подчерта, че ако Ердоган иска да преразгледа Съвместната декларация на ЕС и Турция за миграцията, „която той сам унищожи на практика“, то трябва да направи следните стъпки: да отведе отчаяните хора от Еврос, да престане да разпространява фалшиви новини и пропаганда и да разгледа мерки като съвместно патрулиране за контрол на потока мигранти и от турската страна на границата.

Според Мицотакис президентът на Турция трябва да се съгласи също, че в Турция трябва да се връщат не само нелегалните мигранти от гръцките острови, а и тези от вътрешността на страната.

„Гърция винаги е признавала и признава, че Турция играе важна роля в решаването на проблема с бежанците, но това не може да става в условия на заплахи и шантаж“, каза гръцкият премиер.

Мицотакис призова също за постигане на споразумение за доброволно преселване на непълнолетните мигранти от Гърция в Европа, като апелира страните членки на ЕС да вземат участие в тази „практическа демонстрация на солидарност“.

На 28 февруари Ердоган обяви, че вече няма да спира сирийските бежанци да се отправят към Европа, след като 36 турски военни бяха убити в сирийската провинция Идлиб.

Гърция от своя страна съобщи, че нейните сили за сигурност са успели да осуетят над 37 хиляди опита за нелегално преминаване на границата и са арестували 300 души, от които само 4 процента са били сирийци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *