Младежи от Радомир ще се обучават за планински водачи и IT мениджъри

Младежи от Радомир ще се обучават за планински водачи и IT мениджъри

Младежи от Радомир ще се учат как да си поставят цели в личен и професионален план, да работят ефективно по тях и да ги реализират. Освен полезни съвети и идеи, обучението включва игри и други методи за обратна връзка, с които да се ангажира вниманието на участниците. Освен това, младежите от Радомир ще научат как могат да се включат и в сертифицирано обучение за планински водачи.

Събитието, свързано с целите в личен и професионален план, е част от т.нар. блиц обучения и ще се води от Десислава Александрова, кариерен консултант и местен координатор на проект „Младежта в действие“ (Raise Youth), информира БНР. Обучението ще бъде на 24 септември (четвъртък) от 16 часа в Ритуалната зала на партера в сградата на община Радомир. Поканени да присъстват са всички заинтересовани младежи на възраст между 18 и 29 години.

„Целта на проекта е подпомагането на младите хора да се включат по-активно в трудовия живот и чрез тези обучения да намерят своето поприще. Има интерес от младежите към тези форми на обучение. До момента са реализирани обучения по билкарство, фермерство, пчеларство и всички групи са попълнени изцяло“ – каза в интервю за Радио Благоевград Десислава Александрова.

Регионалният младежки център Raise Youth, където се осъществяват обученията по туризъм, IT мениджмънт, за планински водачи и др., се намира в град Брезник. От обучаващата организация могат да покрият разходите за транспорт и храна на младежи от Радомир, които искат да работят като планински водачи, да заемат други длъжности в сферата на туризма, или да научат тайните на грънчарския занаят, билкарството или фермерството. В момента в центъра в Брезник се провежда обучение по туризъм, в което все още не е късно да се включат и младежи от Радомир.

За ноември тази година в центъра в Брезник са предвидени още обучения по IT мениджмънт и грънчарство, за които вече се набират желаещи за участие.

Идеята на курса за планински водачи е да се даде тласък в развитието на туризма в съответната община, като се осигури наличието на подготвени кадри, които при необходимост да водят групитуристи и да ги запознават със забележителностите по маршрутите в съответния район. Обучението за планински водачи е едногодишно, а изискването към участниците в него е да подходят сериозно към материята и да издържат съответните изпити.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *